Een toolbox voor klimaatverandering

Er is een klimatologische verandering aan de gang. Door haar complexe aard blijft deze klimaatverandering echter een abstracte kwestie voor regionale beleidsmakers. CIPRA (Commision Internationale pour la Protection des Alpes) biedt samen met haar partners steun aan het Alpengebied.
Aan welke risico’s wordt de alpiene regio blootgesteld als gevolg van de klimaatverandering? Brengt ze ook nieuwe opportuniteiten met zich mee? Welke aanpassingsmogelijkheden zullen interessant blijken naar de toekomst toe?

Om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de klimatologische veranderingen heeft CIPRA samen met de Surselva regio en partners zoals seecon (een Zwitsers bedrijf dat actief is in consultancy en projectontwikkeling) een klimaattoolbox ontwikkeld. Deze toolbox zet wetenschappelijke bevindingen i.v.m. regionale klimatologische scenario’s om in concrete risico’s en opportuniteiten voor de leefruimte, economische ruimte en natuurlijke ruimte van de regio. Daarbij wordt ook een overzicht aan mogelijke aanpassingsmaatregelen gegeven.

Momenteel wordt de toolbox uitgetest in de Zwitserse regio Surselva. Het gaat om een participatief proces waar inwoners van Surselva de uitdagingen en opportuniteiten voor de regio identificeren en op maat gemaakte aanpassingsmaatregelen ontwikkelen. Dit project geniet de steun van het UFAM, de federale milieudienst van Zwitserland, in het kader van het pilootprogramma “Aanpassing aan klimatologische veranderingen”.

De klimaattoolbox toont aan dat de alpiene gemeenschappen en regio’s alvast een goed voorbeeld stellen. Ze implementeren rechtstreeks de geschikte maatregelen om te beantwoorden aan de vraag naar een klimaatbeleid in overeenstemming met het pleidooi voor “Klimaatbescherming, nu meteen!”, dat in december 2015 door alpiene gemeenschappen en organisaties werd gevoerd. Zo is er bijvoorbeeld “100max – het Alpenspel voor klimaatbescherming”, een project dat gefinancierd wordt door het Duitse Ministerie voor Milieu. In dit spel proberen een zeventigtal gezinnen in de Alpen een klimaatvriendelijke levensstijl uit. Ze maken daarbij gebruik van de richtlijnen die in het initiatief “100 punten voor een goede dag” werden vooropgesteld. “100max” werd gelanceerd en wordt opgevolgd door CIPRA.

Bron: http://www.cipra.org
Vertaling: Natasja Van Goethem, vrijwilliger ALPY vzw
Fotografie: Anton Gistelinck

Meer weten over klimaatverandering in de Alpen?
In het najaar organiseren wij een lezing over klimaatverandering in de Alpen met Anton Gistelinck. Schrijf je in op onze nieuwsbrief zodat je erbij kan zijn!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s