Alpengemeenten stimuleren jongeren in de politiek

Willen gemeenten een politiek voeren die ook jongeren aanspreekt, dan moeten ze die jongeren iets te bieden hebben. Hoe alpengemeenten dat precies aanpakken, heeft het project YSAM duidelijk gemaakt. In Zwitserland wordt aan jongerenvriendelijke gemeenten immers een nieuw label uitgereikt. “In de gemeente Planken hebben we ervaren dat politici ideeën moeten uitwisselen met jongeren en dat ze voor elkaar moeten openstaan. Slechts zo komt een participatie tot stand”, is de balans van gemeenteraadslid Josef Biedermann na afloop van het project ‘Youth Shaping Alpine Municipalities’ (YSAM).

Gedurende anderhalf jaar bracht het project jonge mensen, politici en jeugdwerkers uit zeven alpengemeenten in Italië, Slovenië, Duitsland en Liechtenstein samen. YSAM zette daarbij in op internationale ervaringsuitwisseling. Ook na afloop van het project blijven de jongeren actief. Elke gemeente voert samen met hen een project uit. In Kransjka Gora (Slovenië), bijvoorbeeld, ontwierpen jongeren stoftassen om de plastiekberg te verminderen. Het project wordt getrokken door de vereniging ‘Alpenstadt des Jahres’ en gesteund door het EU-programma ‘Jeugd in actie’ en de stichting Heidehof. De CIPRA (Commission Internationale pour la Protection des Alpes) leidde en ondersteunde YSAM.

In Zwitserland kunnen gemeenten die zich inzetten voor de problemen van jongeren vanaf nu het nieuwe label ‘Jongerenvriendelijke bergdorpen’ van het Zwitserse samenwerkingsverband voor de bergstreken (SAB) verdienen. Op die manier hoopt het SAB jongeren ervan te weerhouden om uit de bergstreken weg te trekken. De eerste labels werden al uitgereikt. De gemeenten die een label verdienen, worden geselecteerd door jongeren uit de gemeenten die al een label hebben, volgens een criteriumcatalogus van het SAB.

Bron: http://www.cipra.org
Vertaling: Frederik Bossee, ALPY vrijwilliger

Meer informatie over jongeren en de Alpen? Neem contact op met alpyvzw@telenet.be!

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s