Films Voorjaar 2011

Praktisch

Thema: landbouw
Locatie: Film-Plateau, Paddenhoek 3, 9000 Gent
Prijs aan de kassa: 5 € per filmavond, 3 € voor studenten, 2 € voor leden van ALPY vzw
Prijs in voorverkoop: 3 € per filmavond, 1 € voor studenten en leden van ALPY vzw (Tickets in voorverkoop zijn verkrijgbaar via een eenvoudige mail met vermelding van uw gewenste film. Lid worden van ALPY vzw kan al vanaf 20 €.)

We bieden jullie met veel plezier een hapje en drankje vanaf 19u30. De kassa zal open gaan om 19u15.

Programma

Donderdag 16 juni om 20 uur 

“Bergauf, bergab” van Hans Haldimann (2008, 97 min., Zwitsers gesproken, Engels ondertiteld)
Bergauf, Bergab is het portret van een familie die zich uit de slag trekt ondanks de nadelen van de moderniteit en de mondialisatie. De familie Kempf, bergboeren, woont op drie verschillende hoogtes. Naar gelang het seizoen wonen en werken ze op één van de drie boerderijen van het Urner Schächental: die in het dal, die van Bieler op 1120 meter hoogte en die van Pfaffen op 1720 meter hoogte. Samen met de kudde verhuizen ze zo 10 keer per jaar van boerderij naar boerderij om van de beste bodem te profiteren, die waar het gras het verst is. Het is een harde realiteit, maar ver van de stress van steden, met de voldoening zijn eigen baas te zijn en het plezier om zich in harmonie te bevinden met de kudde en de grandiose landschappen. Er zijn niet veel boeren meer die nog leven zoals de familie Kempf. Deze documentaire vertelt ons over de evoluties en de gevaren die de boeren bedreigen in
geïsoleeerde regio’s van de Zwitserse bergen. Het confronteert ons met de moed die nodig is om oude tradities in het leven te houden en te weerstaan aan de globalisering van de wereld die bereid is al wat ooit essentieel was op te offeren en te laten verdwijnen. Hans Haldimann won met deze film de Zürcher Filmpreis in 2009.

Donderdag 23 juni om 20 uur 

“Fils de transhumance” van Gérard Marot in opdracht van Maison de la Transhumance en Fédération Régionale Ovine du Sud-Est (2008, 33 min., Frans gesproken)

Juni 2003…. een kudde van 2000 schapen verlaten de droge vlakte van de Bouches-du-Rhône richting Alpes-de-Haute-Provence, waar ze meer dan 100 dagen zullen verblijven. Deze documentaire gaat over traditie en vernieuwing van het fenomeen “transhumance” waarbij elke lente miljoenen schapen door herders in gang worden gezet op weg naar vers gras van de alpenweiden.

“Les gardiens de nos troupeaux” van Paul Aurélien COMBRE (2010, 9 min. Frans gesproken)

Om hun kudde te beschermen gebruiken schaapherders opnieuw honden, deze honden worden door wandelaars niet altijd geapprecieerd. Om ons te sensibiliseren over het delen van de rurale ruimte voor landbouwactiviteiten en ontspanning werd deze film gemaakt met aanbevelingen voor wandelaars. De film informeert ons over schaapherders en het gedrag van de honden. Paul Aurélien Combre realiseerde de film met de medewerking van verschillende organisaties en ministeries in het kader van het Frans nationaal plan van acties betreffende de wolf. De opnames vonden plaats in 2009 in Rougon (Alpes de Haute-Provence) en de col de Vars (Hautes-Alpes).

Donderdag 30 juni om 20 uur 

«Ça sent le roussi» van Arnaud Brugier (2007, 102 min., Frans gesproken)

Begin jaren ’80 in een klein massief in Pyrénées-Orientales verenigen een groep mannen en vrouwen zich tegen het opbranden van hun land. Ça sent le roussi vertelt het tot stand komen van een politiek waarbij men het land wil beschermen tegen bosbranden en toont de tegenstelling tussen duurzame ontwikkeling en korte termijn beslissingen. Via deze film stelt de maker de vraag naar de toekomst van landbouw en herdersactiviteiten in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid die meer en meer voor toeristisch en residentieel gebruik begeerd worden. De film won verschillende prijzen: in 2007 de eerste prijs en publieksprijs op “Caméras des champs de Ville-sur-Yron” en de coup de coeur van het publiek op “Les conviviales de Nannay”; in 2008 de prijs van beste reportage en documentaire op “rencontres Cinéma-Nature de Dompierre-sur-Besbre” en de Hérisson de Bronze op het “Festival International du film Nature et Environnement de Grenoble”.

Met de steun van: 

     

Programma najaar 2011

Locatie: Brussel