Ontstaan

…een zomervakantie met een schaapherder en een artikel van Lieven Scheerlinck over spookdorpen

Sinds mijn geboorte reisde ik naar de Alpen en Pyreneeën. Tijdens één van mijn vakanties ontmoette ik een schaapherder die de winters overleefde dankzij een job aan de skilift. Gedurende jaren hielden we contact en uiteindelijk werd een inwijding in het primitieve schaapherdersbestaan het begin van een lang verhaal. Elke vakantie opnieuw ging ik op zoek naar het verhaal van bergbewoners. Verhalen over allerlei soorten seizoensarbeid, over dieren, mensen en natuur, over politieke bewegingen, strijdlust en woede, verhalen over voorouders, kinderen en kleinkinderen, verhalen die me telkens opnieuw beroerden.

Toen ik tijdens mijn studies op een artikel botste van Lieven Scheerlinck, over spookdorpen in de Pyreneeën, wilde ik er meer over weten. Na wat zoekwerk bleek dit het ideale onderzoeksonderwerp voor mijn thesis. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid en passie voor natuur en cultuur wist ik in dit onderzoek te combineren. Ik werd geraakt door een stilzwijgende samenhorigheid, een gedeeld verleden en een gevecht voor de toekomst, tegen de achtergrond van een alomtegenwoordige natuurlijke schoonheid. Maar ook de confrontatie met generatieconflicten, immens verlies, verdriet en onrecht tekenden die zoektocht.

Na mijn studies ging ik voltijds werken, maar startte intussen ook een doctoraatstudie in samenwerking met de Universiteit van Grenoble en de Universiteit Gent. Hoewel de samenwerking goed verliep en ik veel steun vond bij mijn professors bleef ik met een onbevredigend gevoel achter. Ik wilde dichter bij de mens geraken en direct bijdragen aan de ontwikkeling en bescherming van de berggemeenschappen.

In 2010 nam ik dan ook afscheid van mijn job en studies en ging op zoek naar partners om de Alpen en Pyreneeën te ondersteunen. In de aanvang van 2011 werd ALPY vzw geboren en kijk ik elke dag uit naar nieuwe ontmoetingen die een bijdrage leveren aan de Alpen en Pyreneeën!

Séverine Baert

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s