Smaakateliers wat zijn dat?
De smaakateliers die ALPY organiseert zijn zeer variërend. Zowel de locatie waar het atelier doorgaat, als de keuze van de producten bepalen het totale concept. Op die manier kan elk atelier je opnieuw verrassen.
Wat altijd varieert is de presentatie en degustatiewijze. De organisatoren kunnen kiezen voor een individuele of een collectieve degustatie. Je kan dus uitgenodigd worden aan kleine tafeltjes of aan één grote tafel. Je degusteert in stilte en kan terecht voor extra informatie in de publicatie of bij de verantwoordelijke specialist, of je degusteert in groep en wisselt onmiddellijk van gedachten. Bij degustatie in groep kan ook gebruik gemaakt worden van een presentatie. Zowel zittende als staande degustatie zijn mogelijk. Wat de presentatie betreft gaat het van hapjes tot een uitgebreid menu.
Ook de randanimatie verschilt van smaakatelier tot smaakatelier. Een film kan vertoond worden na afloop van de degustatie of wordt vertoond op de achtergrond. Er kunnen tentoonstellingspanelen aanwezig zijn of er staat een muzikaal optreden op het programma. De organisator ALPY geeft een collectieve presentatie of gaat individueel in op vragen van de deelnemers. En in sommige gevallen worden de producenten of specialisten m.b.t. de producten uitgenodigd voor een toelichting.
Wat de smaakateliers gemeenschappelijk hebben is dat je telkens weet wat je eet. Je krijgt een uitgebreid informatieboekje over de producten die je geserveerd krijgt, zowel wat betreft de afkomst en productie als de verwerking. Je krijgt ook de mogelijkheid de producten na afloop aan te kopen of je krijgt de adressen waar de producten te verkrijgen zijn. Je gaat ook altijd naar huis met informatie over de streek.
Een smaakatelier gaat om het delen en waarderen van een ongekende biodiversiteit en culinair erfgoed, genieten met al je zintuigen, je kennis uitbreiden en een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van lokale economieën in de bergen.
De opbrengst van een smaakatelier gaat deels naar de producenten, dit zijn meestal kleine familiebedrijven in de bergen, deels naar ALPY vzw en dus bestemd ter ondersteuning en ontwikkeling van duurzaamheid in de bergen. Voor de producenten is een smaakatelier de mogelijkheid om hun passie voor hun regio te delen en hun producten vaak voor het eerst in België bekend te maken.
Smaakateliers zijn toegankelijk voor iedereen die respect heeft voor mens en natuur. Inschrijving en betaling vooraf zijn verplicht aangezien het smaakatelier doorgaat achter “gesloten deuren”!!
Het eerste smaakatelier ging door in september 2011 in Restaurant De Karper in Zulte.
In 2013 organiseerde ALPY een smaakatelier in Kasteel Borluut in Gent.