Films najaar 2011

Programma Najaar 2011

Vrijdag 18 november FILM BERGAUF BERGAB

Hans Haldimann 2008, 101 min., Zwitsers gesproken, Frans ondertiteld

 Bergauf, Bergab is het portret van een familie die zich uit de slag trekt ondanks de nadelen van de moderniteit en de mondialisatie. De familie Kempf, bergboeren, woont op drie verschillende hoogtes. Naar gelang het seizoen wonen en werken ze op één van de drie boerderijen van het Urner Schächental: die in het dal, die van Bieler op 1120 meter hoogte en die van Pfaffen op 1720 meter hoogte. Samen met de kudde verhuizen ze zo 10 keer per jaar van boerderij naar boerderij om van de beste bodem te profiteren, die waar het gras het verst is. Het is een harde realiteit, maar ver van de stress van steden, met de voldoening zijn eigen baas te zijn en het plezier om zich in harmonie te bevinden met de kudde en de grandiose landschappen. Er zijn niet veel boeren meer die nog leven zoals de familie Kempf. Deze documentaire vertelt ons over de evoluties en de gevaren die de boeren bedreigen in geïsoleeerde regio’s van de Zwitserse bergen. Het confronteert ons met de moed die nodig is om oude tradities in het leven te houden en te weerstaan aan de globalisering van de wereld die bereid is al wat ooit essentieel was op te offeren en te doen verdwijnen.
Hans Haldimann is geboren in 1953. Zijn eerste beroep was dat van leraar in de primaire school. Na zijn studies geografie, geschiedenis en sociologie aan de Universiteit van Zurich werkte hij als onafhankelijk journalist. Vanaf 1986 werkte hij voor de zwitserse televisie als reporter en auteur van documentaires. Vandaag is hij producteur en auteur van documentaires waarvan hij zelf de beelden maakt. Bergauf, Bergab is zijn eerste film die de cinemazalen haalde. Hij won er ook de Zürcher Filmpreis mee in 2009.

Locatie: VLC De Fakkel, Ryckewaertshof, Zwanestraat 11, 8450 – Bredene
Prijs: gratis
Deuren: 19u30
Voorstelling: 20u

Met dank aan De Natuurvrienden Oostende.

Vrijdag 7 oktober om 20 uur: Ein ladinisches Wintermärchen (Linda Röhl)
2009, 52 min., Duits, Ladinisch en Engels gesproken (Italiaanse ondertiteling)

Een verhalenverteller wordt in het bergdorp La Pli in het ladinische Gaderdal (Zuid-Tirol) uitgenodigd om met een groep schoolkinderen rond het thema “angst voor vreemden” een verhaal in elkaar te steken. Wat met euforie en kinderlijk spel begint ontwikkelt zich al snel tot een proces met pieken en dalen waarbij de kinderen leren dat bij elk plezier ook ernst steekt en aan elke vrijheid grenzen gebonden zijn. Het resultaat is een sprookje over oorlog en vrede, heksen, krachten, magie, vrijheid en rechtvaardigheid. Deze documentaire is een sprookje in een sprookje, ergens tussen magie en de echte wereld.

Locatie: Spaanse Gouverneurswoning, Buitenhof 35, Gent

Prijs: 6€ (3 € voor leden van ALPY vzw en leden van Il Caffe)

Aansluitend een alpendrankje (1 €/glas)

Inschrijven is noodzakelijk via Brigitte Henriet 0475488679 of  info.ilcaffe@gmail.com

Met dank aan Centro culturale Il Caffè en Helios, Agentur für audiovisuelle Kommunikation

Dinsdag 30 augustus om 19u30: Bergauf, Bergab (Hans Haldimann)
2008, 97 min., Zwitsers gesproken, Engels of Frans ondertiteld

Bergauf, Bergab is het portret van een familie die zich uit de slag trekt ondanks de nadelen van de moderniteit en de mondialisatie. De familie Kempf, bergboeren, woont op drie verschillende hoogtes. Naar gelang het seizoen wonen en werken ze op één van de drie boerderijen van het Urner Schächental: die in het dal, die van Bieler op 1120 meter hoogte en die van Pfaffen op 1720 meter hoogte. Samen met de kudde verhuizen ze zo 10 keer per jaar van boerderij naar boerderij om van de beste bodem te profiteren, die waar het gras het verst is. Het is een harde realiteit, maar ver van de stress van steden, met de voldoening zijn eigen baas te zijn en het plezier om zich in harmonie te bevinden met de kudde en de grandiose landschappen. Er zijn niet veel boeren meer die nog leven zoals de familie Kempf. Deze documentaire vertelt ons over de evoluties en de gevaren die de boeren bedreigen in geïsoleeerde regio’s van de Zwitserse bergen. Het confronteert ons met de moed die nodig is om oude tradities in het leven te houden en te weerstaan aan de globalisering van de wereld die bereid is al wat ooit essentieel was op te offeren en te doen verdwijnen.
Hans Haldimann is geboren in 1953. Zijn eerste beroep was dat van leraar in de primaire school. Na zijn studies geografie, geschiedenis en sociologie aan de Universiteit van Zurich werkte hij als onafhankelijk journalist. Vanaf 1986 werkte hij voor de zwitserse televisie als reporter en auteur van documentaires. Vandaag is hij producteur en auteur van documentaires waarvan hij zelf de beelden maakt. Bergauf, Bergab is zijn eerste film die de cinemazalen haalde. Hij won er ook de Zürcher Filmpreis mee in 2009.

Locatie: Film-Plateau, Paddenhoek 3, 9000 Gent

Prijs: 5 € per filmavond
Korting: 2€ korting in voorverkoop, voor studenten en voor leden van ALPY vzw en EVA vzw

Aansluitend schenken wij u een bijhorend drankje uit de Alpen!

Met dank aan Film-Plateau en Universiteit Gent!

   

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s