Eindverslag duurzaam bouwen in de bergen

MountEE : duurzame openbare gebouwen in de bergen

Overeenkomstig met de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) van de EU, moeten alle nieuwe en bestaande gebouwen die grote renovaties ondergaan of zullen ondergaan vanaf 2018 de NZEB-normen (Nearly Zero Energy Building ) volgen. Voor veel gemeentes, vooral in de bergen, is de overgang naar NZEB een grote uitdaging. Het MountEE-project heeft gemeentes in drie Europese berggebieden bijgestaan: Zweden, de Alpen en de Pyreneeën. Zo konden deze gemeentes hun NZEB-doelstellingen halen en zich ontwikkelen tot koplopers op het vlak van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en duurzaamheid. In zes regio’s werden 28 openbare gebouwen gebouwd en gerenoveerd op basis van duurzaamheid en energie-effinciëntie.

CIPRA leidt dit project en is verantwoordelijk voor de communicatie. MountEE werd gedurende drie jaar gesubsidieerd door EU’s Intelligent Energy Europe programme (IEE).

Hieronder kan u de eindconclusies van het project nalezen. Op de ledenpagina vind je tevens een volledige vertaling van de bijhorende film. Ben je nog geen lid? Registreer je dan snel voor 15€ per jaar.

Duurzaam bouwen: succes gegarandeerd

Mooie architectuur in combinatie met hout en steen uit de regio en in harmonie met de passiefhuisnorm: dat is wat verwacht wordt van de openbare gebouwen van morgen, zoals scholen en buurthuizen. Maar duurzaam bouwen in verschillende klimaatzones gaande van de Noordpoolcirkel tot het Middellandse Zeegebied – is dat haalbaar? Met zijn 28 modelgebouwen heeft het MountEE-project de afgelopen drie jaar laten zien hoe het moet.

Vanaf 2018 wil de EU dat alle nieuwe en gerenoveerde openbare gebouwen energieneutraal zijn. De knowhow en de technologie zijn beschikbaar, maar voor de uitvoering hebben de plaatselijke autoriteiten nog begeleiding nodig.

Dankzij het MountEE-project zijn de constructie- en renovatiestrategieën verbeterd. Met de hulp van experten wordt sinds 2012 in zes Europese berggebieden de focus gelegd op energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en duurzaamheid. Op deze manier werden er 28 modelgebouwen gerenoveerd of gebouwd, zoals het stadhuis in de Zweedse stad Kiruna, de kantoorgebouwen van het Nationale park in de Franse gemeente Olette en een school in de Italiaanse gemeente Sagrado.

Diensverlening voor duurzaam bouwen

De sleutel tot succes was in alle gevallen een professioneel, holistisch en goed opgebouwd constructieproces – gaande van het initiële voorstel en de planningsfase tot de echte bouwwerken. Deze stappen zijn belangrijk om een goed overzicht te kunnen bewaren. In de Oostenrijkse provincie Vorarlberg is een overvloed aan ervaring op het vlak van duurzaam bouwen en renoveren te vinden. Hun systeem werd als ontwikkelingsmodel voor de dienstverlening gebruikt, die als voorbeeld diende voor de constructie en renovatie van de modelgebouwen.

De Dienstverlening van Plaatselijke Autoriteiten voor Duurzaam Bouwen bestaat uit vijf modules. Van de gratis kick-off advies-sessies tot de uitvoering en de opvolging. De lokale overheid en milieuadviseurs krijgen advies op het vlak van energie, ecologisch bouwen, aankoop en kwaliteitssystemen. Een combinatie van intelligent plannen, een geoptimaliseerde structuur van de gebouwen en efficiënte en constant gecontroleerde verwarmings- en ventilatiesystemen kunnen tot 80 procent aan energiekosten besparen.

Wederzijds leerproces

De proefgebieden van het the MountEE-project in Norbotten en Dalarna in Sweden, Friuli in Italië, Rhône-Alpes en de Pyreneeën in Frankrijk en Vorarlberg in Oostenrijk bewijzen dat gemeentes met een goede begeleiding snel de knowhow en ervaring op het vlak van duurzaam bouwen en renoveren kunnen ontwikkelen.

Sabine Erber, project partner van Energy Institute Vorarlberg legt uit: “ In de regio’s waar duurzaam bouwen al ingeburgerd is, wordt er veel zuiniger met bouwprojecten omgegaan dan in de regio’s waar ze nog maar net met het proces beginnen. Het uitwisselen van informatie geeft de minder ervaren regio’s de kans om kennis van anderen op te doen en uit hun fouten te leren om zo hun doelen sneller te kunnen bereiken”.

Het project werd onder andere succesvol door de creatie van samenwerkingsverbanden in de proefgebieden. Er werden regelmatig vergaderingen gehouden met de belangrijkste personen zoals de projectleiders, energiemanagers, politici, architecten en mensen uit het bankwezen. Uitgaande van de modelgebouwen werden tijdens deze vergaderingen de lange termijn strategieën en maatregelen besproken.

MountEE werd 3 jaar geleden door de Europese Unie opgericht (2012-2015) in het kader van het Intelligent Energy Europe programme (IEE). Het programma wordt sinds 2003 gebruikt om organisaties die energie willen besparen te adviseren en maakt deel uit van een uitgebreide strategie voor een intelligente toekomst voor energie. IEE steunt het energie-efficiënte en hernieuwbare energiebeleid in de hoop om de doeleinden van de EU voor 2020 te bereiken: 20 procent vermindering van broeikasgassen, 20 procent verbetering in het efficiënt omgaan met energie en een aandeel van 20 procent duurzame energie in het totale energieverbruik.

Bron: http://www.mountee.eu en http://www.cipra.org

Vertaling: Deborah Wolffers, ALPY vzw

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s