EXPO 2015 EN BERGPRODUCTEN

Dank zij de keuze van het thema “Feeding the Planet, Energy for Life” (“De Planeet voeden, Energie voor het Leven”) zal EXPO 2015 aan de deelnemende landende de gelegenheid bieden hun landbouwproducten en voedselgebruiken uit te breiden. De Alpine Convention wil deze kans van EXPO 2015 grijpen om ook de berglandbouw met zijn unieke producten en diens seculiere tradities te promoten.

Het Italiaanse Voorzitterschap heeft een thematische reflectie en een reeks initiateven en ontmoetingen gepromoot die het mogelijk maakten zichzelf te vergelijken met andere initiatieven van bergregio’s en te evalueren welke bijdrage de Alpine Convention kon leveren aan de thema’s van EXPO 2015.

Op het institutionele niveau heeft het Permanent Comité het Italiaanse voorstel goedgekeurd om een Bergweek te organiseren van 4 tot 11 juni 2015. Deze zal doorgaan binnen en buiten de site van EXPO Milaan 2015. Het initiatief heeft als doel de berg en diens voedselproducties te promoten, op grond van de ervaring van de internationale samenwerking die door de jaren heen door de Alpine Convention mogelijk werd gemaakt met andere berggebieden (zoals daar zijn de Karpaten, de Himalaya’s, de Kaukasus, de Pyreneeën, de Andes) en op grond van de resultaten die aan het licht kwamen in de internationale werkgroepen gewijd aan de berglandbouw en aan het “labelen” van kwaliteitsproducten.

De Bergweek zal een samenwerking zijn van de nationale alpijnse regeringen, van het Permanente Secretariaat en de Waarnemers van de Alpijnse Conventie, van internationale lichamen zoals de Karpatische Conventie en de Bergvennootschap, alsook van andere entiteiten op verschillende administratieve niveaus, de privésector en de openbare gemeenschap.

De evenementen bij het openen en sluiten van de week zullen georganiseerd worden door het Italiaanse Ministerie van Milieu en doorgaan in de tentoonstellingsruimte van EXPO Milaan 2015, of in de stad Milaan. Deze evenementen zullen het onberispelijk karakter promoten in het alpijns en internationaal kader, met bijzondere verwijzing naar de grensoverschrijdende samenwerking tussen gebieden met voedingsuitstekendheid en duurzame landbouwproductie in het vooruitzicht van globale uitwisseling en de “groene economie”.

De Bergweek is open voor deelname door burgers en instellingen.

Bron: http://www.alpconv.org
Vertaling: Marc Dierickx, ALPY vzw

Meer informatie over labels en kwaliteitsproducten vind je binnenkort op de ledenpagina.
Informatie over bergproducten vind je ook in onze webshop.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s