Duurzame mobiliteit in de Sloveense alpen

Gemakkelijk per bus en trein door de Sloveense bergen reizen? Dat kan! Om aan te tonen hoe eenvoudig dit is, lanceerde de Internationale commissie ter bescherming van het Alpengebied (CIPRA) een project.

Geloof het of geloof het niet – openbaar vervoer in de Sloveense alpen bestaat wel degelijk. Wat niet bestond was een gecentraliseerd overzicht met alle dienstregelingen. Een door CIPRA Slovenië opgestart project heeft daar verandering in gebracht. De brochure „dienstregeling voor de alpen“ wordt zowel in het Sloveens als het Engels aangeboden en brengt duurzame mobiliteit in beeld.

De brochure geeft een overzicht van het openbaar vervoer in de Sloveense Alpen. Je kunt ze online of op papier raadplegen. De bestaande verbindingen in de bergen zijn dit jaar ook mobiel verkrijgbaar via QR-code.

Oorspronkelijk had het project maar één partner. Intussen is er een samenwerking tussen 18 bedrijven die samen 37 trein- en buslijnen, kabelbanen en vaarroutes in Slovenië en Oostenrijk verzorgen. De gemeente Bohinj is een van de partners die mee streeft naar een verbetering van het openbaar vervoer. Ze probeert haar inwoners en toeristen ertoe aan te zetten de bus of de trein te nemen, vooral om het grote aantal auto’s in de regio te verminderen.

Het project is de laatste jaren dankzij zijn ruime overzicht een vaste waarde geworden. Anamarija Jere van CIPRA Slovenië stelt dan ook vast dat mensen langzaam maar zeker bewust worden van het belang van duurzame mobiliteit. Zij hoopt dat in de toekomst niet alleen de toeristen gebruik zullen maken van het boekje, maar ook de plaatselijke bevolking.

Bron: http://www.cipra.org
Foto: © Igor Licen, CIPRA
Vertaling: Debbie Wolffers, ALPY vzw

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s