Twee steden volgen de groene weg naar succes

De Sloveense hoofdstad Ljubljana werd uitgeroepen tot “Groene hoofdstad van Europa 2016”. Ondertussen wint Villach de Europese Energiekampioenschappen 2014. Twee steden in en rond de alpen laten zien waarom de groene weg de beste is.

Een tijdje geleden domineerde gemotoriseerd verkeer nog het stadsbeeld van Ljubljana, maar dat is nu verleden tijd. Ljubljana deed veel moeite om betere milieunormen te halen en streefde bovendien naar duurzame ontwikkeling. De stad werd daarvoor beloond met de prijs “Groene hoofdstad van Europa”. Twaalf steden streden om de jaarlijkse titel van “Groene hoofdstad van Europa”, maar de Sloveense hoofdstad aan de rand van de alpen haalde het in de laatste ronde van het Duitse Essen, de Noorse hoofdstad Oslo en het Noord-Zweedse stadje Umeå. Die overwinning kwam er dankzij hun actieplan voor duurzame energie en de voorbeeldige verkeersplanning. Op korte termijn werden er voet- en fietspaden aangelegd en werd ook het openbaar vervoer verbeterd.

Ook “Alpenstad 1997” Villach ontving een belangrijke prijs: deze werd “Energiekampioen 2014 van Europa”. De Oostenrijkse stad won in de categorie “Steden tot 100.000 inwoners” en won de Champions League voor hernieuwbare energie.

Bron: http://www.cipra.org
Foto: © Scott Instagram Photography, flickr
Vertaling: Debbie Wolffers, ALPY vzw

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s