Infodag Pyreneeën

ALPY organiseert in 2013 drie informatiedagen over duurzame ontwikkeling in de bergen. Met dank aan Stad Gent voor de logistieke ondersteuning!
Inschrijven voor deel 2 kan hieronder, ten laatste op 15 augustus 2013. Voor deel 3 zie programma infodag Alpen.

Wanneer
Zondag 1 september 2013

Waar
Kasteel Borluut – Kleine Gentstraat 49 – 9051  Sint-Denijs-Westrem

Prijs
per film/presentatie: 3€
smaakatelier (eten+drank): 13€ kleine portie, 18€ grote portie
volledige dag: 20€ (kleine portie), 25€ (grote portie)
10% korting voor leden van ALPY vzw en voor inwoners van Sint-Denijs-Westrem voor volledige dag

Inschrijving
Voor deelname aan het smaakatelier, de presentaties en films is inschrijving vereist voor 15 augustus 2013 (aantal plaatsen beperkt tot 50 personen) via alpyvzw@telenet.be of hieronder. De inschrijving is pas definitief na overschrijving van het juiste bedrag op ons rekeningnummer: IBAN: BE42 001 6385585 54 BIC: GEBABEBB.

Programma

Zaal 1: ALPY-zaal
10 uur – 16 uur: Infomarkt en Expositie

Zaal 2: Vertelzaal
Wandelen met Flora cover11 uur: Presentatie Johan Bos
Vogels en beren in de Pyreneeën. Ervaringen en beelden van journalist, gepassioneerd ornitholoog en vogelfotograaf Johan Bos (oprichter van Wild Nature Travels).
14 uur: Presentatie Nick Meynen
Wandelen met Flora. Het verhaal van een tocht door de Pyreneeën met een baby en vervolgens met een peuter, van Frans Baskenland tot aan de Middellandse Zee.

Zaal 3: Filmzaal

11 uur: Ça sent le roussi (Arnaud Brugier)
MdTFrans gesproken, geen ondertiteling
Begin jaren ’80 in een klein massief in Pyrénées-Orientales verenigen een groep mannen en vrouwen zich tegen het opbranden van hun land. Ça sent le roussi vertelt het tot stand komen van een politiek waarbij men het land wil beschermen tegen bosbranden en toont de tegenstelling tussen duurzame ontwikkeling en korte termijn beslissingen. Via deze film stelt de maker de vraag naar de toekomst van landbouw en herdersactiviteiten in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid die meer en meer voor toeristisch en residentieel gebruik begeerd worden. De film won verschillende prijzen: in 2007 de eerste prijs en publieksprijs op “Caméras des champs de Ville-sur-Yron” en de coup de coeur van het publiek op “Les conviviales de Nannay”; in 2008 de prijs van beste reportage en documentaire op “rencontres Cinéma-Nature de Dompierre-sur-Besbre” en de Hérisson de Bronze op het “Festival International du film Nature et Environnement de Grenoble”.

14 uur: Pueblos Fantasmas – Villages fantômes (José Maria Cuesta)
Spaans gesproken, Frans ondertiteld
Van de 26.000 inwoners die Sobrarbe in het begin van de 20ste eeuw telde blijven er slechts 6.400 over. Deze film laat ons de emigratievormen ontdekken aan de hand van een studie van het landschap, van archieven en getuigenissen van de laatste overlevenden van de traditionele wereld.

15 uur 30: Quiero vivir aqui (Hector Añaños en Patrizia Oriol)
Spaans gesproken, Frans en Engels ondertiteld
QUIERO~1Deze documentaire gaat over de omstandigheden waarin de bewoners van het dorp Artieda verbleven door de bouw van de stuwdam op de rivier Yesa. De gemeente Artieda, de vereniging Río Aragón en enkele lokale organisaties ondersteunden deze productie. Héctor Añaños kreeg op de 32º Festival Internacional de Cine de Huesca de prijs “Los olvidados” voor zijn documentaire “Santander 128”.

Zaal 4: Degustatiezaal
12 uur 30: Smaakatelier
Degustatie wijnen Mas d’en Badie en ambachtelijke producten uit de Franse Alpen en Pyreneeën
+ Historische film: Por qué dejamos nuestro pueblo? (Carlos Baselga): In de vallei Solana in Sobrarbe (Spaanse Pyreneeën) werden in de jaren ’60 van de twintigste eeuw 14 dorpjes verlaten omwille van een de herbebossingspolitiek en de bouw van de stuwdam Jánovas. Deze film brengt ons terug naar de tijd en vertelt het dramatisch verhaal van één van de vele families die hun beminde land moesten verlaten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s