De Alpenstad van 1997 klimt nog een trapje hoger op de schaal van de European Energy Award. In december 2012 ontving Villach immers haar vierde “E” van het E5-programma voor energie-efficiënte gemeenten (de Oostenrijkse variant van de European Energy Award). De stad neemt pas sinds 2009 deel aan het programma. Sindsdien heeft ze al 25 000 ton CO2 uitgespaard dankzij haar voorbeeldig beleid dat hernieuwbare energie en de renovatie van gemeentelijke gebouwen stimuleert. Een van de projecten van de stad, een stookplaats voor biomassa, wordt aangehaald in de lijst met voorbeelden van goede oplossingen van het project Alpstar, een project dat van de Alpen een modelregio wil maken in de strijd tegen de klimaatsverandering.
Met het gebruik van intelligente technologie wil Villach ook een geslaagde energietransitie bereiken en met het oog hierop heeft de stad ervoor gekozen deel te nemen aan het Smart City-project. Intelligente elektriciteitsnetten moeten de stroomtoevoer van de stad optimaliseren, zodat plaatselijke energiebronnen beter kunnen worden benut, het energieverbruik kan worden verminderd en de levenskwaliteit van de bevolking kan worden verbeterd. Deze nieuwe technologieën zullen in de eerstvolgende drie jaar worden getest en op punt gezet.
Het doel van Villach is om tegen 2050 haar energie-efficiëntie met 50% op te drijven, voor 90% op hernieuwbare energie te functioneren en haar CO2-uitstoot met 90% te verminderen.
Bron en aanvullende informatie: www.cipra.org.