Zware tijden voor de wolf, de beer en de lynx

Uit een onderzoek naar grote roofdieren in de Alpen blijkt dat de wolf, de beer en de lynx het niet altijd gemakkelijk hebben op hun weg terug naar de Alpen. Soms slagen ze er toch in om zich opnieuw te vestigen in gebieden waar ze van oudsher aanwezig waren. De inhoud van het samenvattend verslag “Grote roofdieren in het Alpengebied 2012”, uitgegeven door KORA (Gecoördineerde onderzoeksprojecten voor de instandhouding en het beheer van roofdieren in Zwitserland), heeft positieve en negatieve punten. In sommige Alpenregio’s staan de beer, de wolf en de lynx zelfs moeilijke tijden te wachten. In Zwitserland, bijvoorbeeld, overwintert momenteel slechts één beer, terwijl er in de Franse en Beierse Alpen geen één te vinden is.

Voor de wolf zien de omstandigheden in Italië en Frankrijk er goed uit. Als gevolg hiervan hebben zich, volgens de studie, gedurende de afgelopen 20 jaar tenminste een twintigtal roedels gevormd, met in totaal 400 wolven, waarbij ook de geïsoleerde exemplaren worden meegeteld. In de zomer is echter een wolvin vergiftigd in Lessinia, in het grensgebied tussen de Italiaanse regio’s Trentino en Veneto, nadat in het gebied de aanwezigheid was vastgesteld van het eerste wolvenpaar in de oostelijke Italiaanse Alpen. In Zwitserland komen steeds zwervende jonge wolven binnen, wat in 2012 leidde tot het eerste nageslacht. De Zwitserse populatie is echter nog niet in staat om zelfstandig te overleven. In Beieren is sinds 2011 geen enkele wolf gesignaleerd, vervolgt het onderzoek. De Gruppo Lupo Svizzera (Groep Wolf Zwitserland) vervolledigd het beeld met de melding dat voor het eerst een wolvenpaar is gezien in het Oostenrijkse Karinthië.

Het merendeel van de lynxen, een honderdtal exemplaren, leeft in het noordwestelijke gebied van de Zwitserse Alpen. Enkele lynxen zijn ook aanwezig in het gebied van het Italiaanse Tarvisio. Je kunt echter niet spreken van een lynxenpopulatie in de Italiaanse Alpen. In de Franse Alpen leven 15 tot 20 lynxen. In Slovenië is de situatie van de lynx kritiek: in de afgelopen jaren is de populatie drastisch afgenomen als gevolg van inteeltproblemen.

Bron: www.cipra.org

Aanverwante berichten:
https://alpyvzw.wordpress.com/2012/12/23/de-wolf-in-frankrijk-verjaagd-in-zwitserland-voor-het-eerst-een-nest/
https://alpyvzw.wordpress.com/2012/07/03/wolven-lynxen-en-beren-vinden-een-thuis-in-zwitserland/
https://alpyvzw.wordpress.com/artikels/

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s