Strijd tegen klimaatsverandering: wedstrijd Constructive Alps

Konstruktiv2011_ParaloupZwitserland schreef begin dit jaar een internationale architectuurwedstrijd “Constructive Alps” uit met een prijs ter waarde van 50 000 euro. Het wil hiermee de duurzame woningbouw en renovatie in de Alpen stimuleren. Ook gebouwen die door plaatselijke overheden zijn opgericht, komen in aanmerking. Deelnemen is vrij eenvoudig en vraagt slechts een kleine inspanning van de geïnteresseerde gemeentes. Met deze prijs wil Zwitserland een antwoord vinden op de vraag: “Hoe kunnen respect voor de natuur en levenskwaliteit in de Alpen met elkaar worden verzoend?” De deelnemende dossiers moeten betrekking hebben op gebouwen die tussen 2008 en 2012 in de Alpen zijn gebouwd of gerenoveerd en die vallen onder een van volgende categorieën: industrie, ontspanning, diensten, sociale woningbouw of openbare gebouwen.

Het doel van deze wedstrijd is om van de Alpen een toonvoorbeeld te maken inzake de strijd tegen de klimaatsverandering, en om het Klimaatactieplan dat in 2009 door de Alpijnse staten werd goedgekeurd, ten uitvoer te brengen. Liechtenstein, dat in 2011 de eerste Transalpijnse Architectuurprijs voor duurzaam bouwen en renoveren uitreikte, steunt samen met CIPRA de organisatie van deze prijs “Constructive Alps”.

De selectieprocedure gebeurt in twee fasen. Voor de eerste fase van de wedstrijd volstond het om twee foto’s op te sturen, vergezeld van een korte tekst die uitlegt waarom het gebouw in kwestie bijdraagt aan de strijd tegen de klimaatswijziging. Een internationale jury zal op 1 maart de gebouwen beoordelen op basis van esthetische aspecten en criteria die verband houden met duurzaamheid: bereikbaarheid met het openbaar vervoer, keuze van ecologische bouwmaterialen en bouwmaterialen die plaatselijk in de natuur voorkomen, en of de manier van bouwen de energie-efficiëntie ten goede komt.

Op 30 augustus zal Doris Leuthard, president van de bondsraad en verantwoordelijke voor het Departement van Milieu, in het Alpenmuseum van Bern de namen van de laureaten bekendmaken. De 25 gebouwen die voor de tweede fase van de wedstrijd zijn geselecteerd, zullen via een rondtrekkende tentoonstelling en een speciaal nummer van het architectuurmagazine “Hochparterre” aan het publiek worden voorgesteld.

Bron en aanvullende informatie www.constructivealps.net

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s