De hoogste bibliotheek van Europa

Cappana Margherita: de berghut met de hoogste bibliotheek van Europa

Amazon beschreef in een verhaal hoe de Cappana Margherita berghut de hoogste bibliotheek van Europa werd. Hieronder volgt de oorspronkelijke tekst van dat verhaal, vergezeld van een video.

De geest verfrissen onder de top van de Monte Rosa

De Margherita hut herbergt in haar stenen nest onder de top van de Monte Rosa, op 4.552 hoogtemeters boven zeeniveau, de hoogste bibliotheek van Europa. De bibliotheek, die in 2004 werd opgericht en sindsdien ook wordt beheerd door de CAI Varallo (Club Alpino Italiano van Varallo Sesia), biedt duizenden alpinisten die bij de berghut stoppen de kans om na uren intensieve beklimmingen en concentratie niet alleen hun stijve spieren maar ook hun geest te verfrissen.

Twee Amazon touwteams met drie berggidsen brachten WiFi in de negentiende eeuwse hut

De Italiaanse koningin die op eigen houtje de beklimming aandierf in augstus 1893 ontleent haar naam aan het gebouw. Reeds op het moment van haar inhuldiging in de tweede helft van de negentiende eeuw werd de Capanna Margherita als een knap staaltje techniek en architectuur beschouwd.

Vandaag heeft de bibliotheek van de hut reeds haar intrede gemaakt tot het digitale tijdperk met goede WiFi-voorzieningen en 5 nieuwe Kindles Paperwhite die door Amazon werden geschonken. Voor Amazon was het een uitzonderlijke levering: de Paperwhites werden afgeleverd door een avontuurlijke expeditie van Amazon werknemers, die niet terugdeinzden om een gletsjer over te steken, een stormachtige nacht te trotseren en het equivalent van ongeveer 1000 meter verticaal te overbruggen (in drie uur tijd – zoals de expeditieleden trots benadrukken) om de klus te klaren. De expeditie bestond uit twee Amazon touwteams met drie berggidsen en een uitrusting van stijgijzers, ijsbijlen en touwen.

Favoriete lectuur in alle talen voor bergbeklimmers uit elke uithoek van de wereld

Giulia Poli, Hoofd Kindle Content voor Amazon Italië, legt uit: “Vanaf vandaag zal iedereen ook vanuit de hoogste berghut in Europa in staat zijn zijn/haar favoriete lectuur te lezen en onmiddellijk één uit meer dan vier miljoen titels op Amazon te downloaden.” Digitale volumes zijn beschikbaar in real time en in alle talen – een fundamenteel detail gezien “hier bergbeklimmers uit elke uithoek van de wereld.komen”, zoals Michele Cucchi verduidelijkt. Volgens Michele, een ervaren berggids, is het een van de mooiste geneugten en tegelijk ook een van de best bewaarde geheimen na de beklimming van de Monte Rosa de nacht door te brengen in de hut en op grote hoogte te genieten van de stilte met een boek in de hand (misschien een stukje lectuur over de wonderen die op de berg plaatsvonden). ”

Bron: www.mountainblog.it

Vertaling: Natasja Van Goethem, ALPY vzw

Meer info over de streek of deze streek ontdekken? Vraag info via alpyvzw@telenet.be.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s