Binnenkort een ‘Bergbeklimmersdorp’ in Beieren?

Authenticiteit en tradities zijn niet enkel voorbehouden aan Oostenrijk: de mogelijkheid bestaat dat het project ‘Bergbeklimmersdorpen’ binnenkort geëxporteerd wordt naar de Beierse Alpen. Een ambitieus initiatief van de Duitse en Oostenrijkse Alpenverenigingen.

Op initiatief van de Oostenrijkse Alpenvereniging zijn dorpen als Mallnitz of Reichenau in 2008 begonnen met het vormen van een netwerk van ‘Bergbeklimmersdorpen’, op dit moment omvat het netwerk meer dan 28 dorpen en gebieden. Deze dorpen onderscheiden zich door de nadruk te leggen op duurzame regionale ontwikkeling, ze willen een tegenwicht vormen tegen massatoerisme en tegen kunstmatige ingrepen in het landschap. Overeenkomstig het toerismeprotocol van het Alpenconvenant stellen deze dorpen eerbied voor de natuur en voor de schoonheid van het landschap voorop.

Het dorp Hinterstein in de Allgäu wil als eerste dorp in Beieren lid worden van het netwerk. Het moet daarvoor aan dezelfde criteria voldoen als de Oostenrijkse leden: een ‘bergbeklimmersdorp’ mag niet meer dan 2.500 inwoners tellen en meer dan 20% van zijn oppervlakte moet beschermd natuurgebied zijn. Er zijn nog wat obstakels te overwinnen: in de eerste plaats moeten de voorwaarden worden vastgesteld waaronder het project naar Beieren kan worden uitgebreid en ook de financiering moet worden geregeld. Dan zullen verschillende Beierse dorpen de komende jaren ‘Bergbeklimmersdorp’ kunnen worden. De Oostenrijkse en Duitse Alpenverenigingen die het project dragen willen de ervaring die in Duitsland wordt opgedaan gebruiken om het keurmerk ‘Bergbeklimmersdorp’ stap voor stap uit te breiden naar de hele Alpenboog.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s