World Mountain Conference

Op 11 en 12 oktober 2011 vond in Luzern de “World Mountain Conference” plaats. De deelnemers (Internationale experten en beleidsmakers) lanceerden er een oproep tot actie om een boodschap te brengen op de Rio+2012 in juni 2012: bergen moeten een belangrijke plaats innemen op de agenda van duurzame ontwikkeling, ze zijn levensnoodzakelijk voor het menselijk welzijn! Meer dan de helft van de wereldbevolking is afhankelijk van water afkomstig uit de bergen. Bergen voorzien ook een belangrijk aantal globale goederen en basisdiensten die onder druk komen te staan van de globalisering en klimaatverandering.

De toekomstige watervoorzieningen beschermen, armoede in gebergten reduceren en het economisch potentieel van gebergten vrij maken roept om volgende acties:

  1. Een gebergtebeleid ontwikkelen dat rekening houdt met de unieke karakteristieken van gebergten en armoede, voedselonzekerheid en sociale uitsluiting voorkomen.
  2. Berggemeenschappen de toegang tot bronnen verschaffen en de voordelen ervan laten verdelen.
  3. De bergbewoners betrekken bij beslissingsprocessen aangaande hun omgeving, economie en cultuur.
  4. Versterken van nationale, regionale en globale instituten die interacties tussen gebergten en het vlakke land en grensoverschrijdende coöperatie tot stand brengen, of die bijdragen aan kennisvorming en –verspreiding en technische expertise en innovatie voor duurzame gebergteontwikkeling.
  5. Omstandigheden en initiatieven creëren voor investering in duurzame ontwikkeling in de private sector, en aangepaste financiering in nationale budgets te voorzien om het welzijn te verhogen.
  6. De kwetsbaarheid van de ecosystemen in de bergen herkennen en actieplannen voorzien gerelateerd aan duurzame ontwikkeling.
  7. Op de beste manier gebruik maken van nieuwe en bestaande financieringsmechanismen zoals de Global Environment Facility.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s