Het Italiaanse Tolmezzo presenteert haar ideeën als Alpenstad 2017

Op 11 november 2016 heeft het Italiaanse Tolmezzo, “Alpenstad van 2017” een introductieworkshop georganiseerd om haar programma voor 2017 te presenteren aan de andere Alpensteden, de politieke vertegenwoordigers en de plaatselijke verenigingen, en om met elkaar te discussiëren.

Perspectieven van Tolmezzo binnen de Regio Friuli-Venezia Giulia

In de ontvangstzaal van de Cantore Kazerne zijn alle stoelen tot de laatste plaats bezet. Debora Serracchiani, voorzitter van de regio Friuli-Venezia Giulia is de eerste die tijdens de workshop het woord neemt. Zij maakt aan de media, vertegenwoordigers van andere Alpensteden en lokale verenigingen bekend wat de perspectieven zijn voor Tolmezzo als gevolg van de toekenning van de titel “Alpenstad 2017”. De regio zal ondersteuning bieden aan de hoofdstad van Carnia, in het bijzonder voor de renovatie van de kazerne waar het evenement plaatsvindt. Het permanente secretariaat van de Alpenovereenkomst wordt vertegenwoordigd door Taja Ferjančić-Lakota.

Duurzaamheid, participatie en internationale samenwerking staan centraal

De burgemeester, Francesco Brollo, is blij met de erkenning en geeft een toelichting op het programma dat de stad heeft georganiseerd voor 2017. “We zullen nu een reeks maatregelen starten die een duurzaam perspectief voor het gebied bieden, te beginnen met het project van de herontwikkeling van de kazerne,” kondigt Brollo aan.

In het komende jaar van de Alpenstad wil Tolmezzo een grotere participatie van jongeren, een duurzame stedelijke ontwikkeling en een duurzaam toerisme bevorderen. Daarnaast wil de stad lokale landbouwproducten gaan promoten. Men is ook van plan om een aantal internationale bijeenkomsten te organiseren, bijvoorbeeld over de aanpak van braakliggende stedelijke gebieden in het kader van het project “Tour de Villes”, over het thema demografische veranderingen en over de samenwerking van bibliotheken in het Alpengebied.

’s Middags zetten enkele vertegenwoordigers van verenigingen en van de stad het debat over deze kwesties voort. Er ontstaan ideeën voor initiatieven, die vervolgens verder worden uitgewerkt. De stad zou willen blijven samenwerken met de bevolking en de lokale verenigingen en zo in het jaar van de “Alpenstad” een grote verbondenheid willen creëren.

Het Sloveense Tolmin, Alpenstad 2016, deelt haar ervaringen met haar opvolger

Tolmin heeft deelgenomen aan de vergadering om ervaringen uit 2016 en ideeën voor het vervolgtraject in te brengen. In 2016 heeft Tolmin haar visie op milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde ontwikkeling uitgewerkt en verwezenlijkt. Hoogtepunten waren de verbetering en modernisering van het openbaar vervoer, bijvoorbeeld op het gebied van spoorwegen en faciliteiten voor fietsers. De betrokkenheid bij en steun aan jongeren waren twee andere belangrijke thema’s, zoals blijkt uit de oprichting van een gemeenteraad voor jongeren en het organiseren van creatieve ontbijt-bijeenkomsten. Toerisme was de derde prioriteit van Tolmin 2016, bijvoorbeeld door middel van initiatieven voor het opleiden van koks en het UNESCO-programma voor het biosfeerreservaat Clovek. Dit traject, dat gestart is door Tolmin, zal ook na 2017 voortduren. De Sloveense stad blijft dan actief binnen het netwerk “Alpenstad van het jaar”, uiteraard aan de zijde van Tolmezzo.

Bron: http://www.alpenstaedte.org

Vertaling: Kristel van Kuijen, ALPY vzw

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s