Meer dan 400 ton verouderde ski-installaties verwijderd

In Borée, in het regionaal natuurpark van de Monts d’Ardèche, was de skilift van Cuzet al 30 jaar niet meer in gebruik en verroeste er ter plaatse in het mooie keteldal van Boutières. De palen en andere overblijfselen van deze skilift werden vorige maand verwijderd. Het was de 37e operatie van de campagne Verouderde Installaties.

Deze operatie werd gedragen door de PNR van Monts d’Ardèche in samenwerking met Mountain Wilderness en in overleg met lokale ambtenaren, bewoners en vele partners. Naar aanleiding van een openbare vergadering in februari 2016 en een veldstudie zijn de vrijwilligers in actie gekomen! 16 deelnemers hebben de overblijfselen van de skilift losgeschroefd, in stukken gesneden en vervoerd. De balans: 4 ton schroot werd uit het gebied dat tot het UNESCO Geopark van Monts d’Ardèche, in Mézenc/Gerbier, behoort, verwijderd. Deze onderdelen worden bij het grofvuil gerecycled of hergebruikt: sommige materialen zullen voor een boerderij worden gebruikt en weer andere voor een mondstuk om een pad mee schoon te maken … Mensen uit de Ardèche recyclen!

15 jaar actie voor opnieuw natuur in de bergen

Sinds de lancering van de campagne Verouderde Installaties in 2001, heeft Mountain Wilderness flink wat deskundigheid opgedaan met betrekking tot de ski-installaties in de bergen en de verwijdering ervan in verschillende bergketens in Frankrijk. Met deze 37e operatie in de Ardèche, is de grens van 400 ton verwijderd afval overschreden!

Vijftien jaar geleden heeft een telling, uitgevoerd door Mountain Wilderness met behulp van het ministerie van milieu, laten zien dat er zich meer dan 3000 ongebruikte installaties in de Franse bergen bevinden. Dit cijfer is in 2016 zeker nog groter vanwege het groeiende aantal toeristische installaties op lage hoogtes die als gevolg van gebrek aan sneeuw, gerelateerd aan de klimaatverandering, onbruikbaar worden. De kwestie betreffende het verwijderen van deze installaties wordt van steeds groter belang in het berggebied!

Op dit moment zijn het de lokale autoriteiten die dergelijke operaties uitvoeren. Voor de exploitant bestaat er geen wettelijke verplichting om de installaties na definitieve stillegging van de installaties te verwijderen of te renoveren. Terwijl de wet Montagne II tijdens de algemene vergadering wordt besproken, wijst Mountain Wilderness er opnieuw op dat het dringend noodzakelijk is dat deze verplichting vast wordt gelegd in de wet.

Bron: http://www.mountainwilderness.fr

Vertaling: Nina Oosterwoud, vrijwilliger ALPY vzw

Meer info verkrijgbaar op de lezing Wintersport en Natuur

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s