Neré en Cannellito zijn al lange tijd alleen. Vader en zoon zijn de enige twee bruine beren in de westelijke Pyreneeën en zwerven al jaren alleen rond terwijl de oude Pyros de bloemetjes buiten zette en zijn harem uitbreidde in de oostelijke Pyreneeën. Daar, aan de Catalaanse kant, heeft de berengemeenschap zich uitgebreid tot bijna veertig exemplaren en zijn de afgelopen weken minstens drie berinnen met jonge welpen bespeurd. Aan de westelijke kant, in Huesca en Navarra en in de Franse departementen Pyrénées-Atlantiques en Hautes-Pyrénées, kammen Neré en Cannellito tevergeefs de bossen uit op zoek naar wijfjes die er niet zijn. De Franse natuurbeschermingsverenigingen verheugen zich momenteel over het wellicht spoedige einde van het gedwongen celibaat van Cannellito en Neré. Net als hun Spaanse collega’s eisen ze al jaren een snelle introductie van bruine berinnen in de westelijke Pyreneeën om het voortbestaan van de soort zeker te stellen. Ze stuitten echter altijd op verzet van regionale vertegenwoordigers. De houding van deze lokale actoren en politici lijkt echter te zijn gewijzigd. In de meest recente bijeenkomst van het Comité van het Pyrenees Massief stemde 50 % van de leden ten gunste van het introduceren van een wijfje in de Franse regio Bearne. Ja, dit is slechts de helft van het aantal stemmen maar het feit dat de “anti-beren” niet wonnen werkt nu in het voordeel van de natuurbeschermers en zal de uitbreiding van de westelijke populatie van de bruine beer bevorderen.
De Coördinator van Pyreneese Verenigingen ten gunste van de Beer (CAP-Ours) is blij met het resultaat van de stemming en is er zeker van dat dit “eindelijk, een eerste stap” betekent naar de versterking van de populatie van de bruine beer “na zes jaar van wachten en erom heen draaien”. Volgens hen is het gerechtvaardigd dat de Franse overheid eindelijk tot actie overgaat. “De positieve stem van de politieke vertegenwoordigers toont een sterke mentaliteitsverandering in de richting van acceptatie van de beer in het gebied”, bevestigen ze bij Cap-Ours. Deze mentaliteitsverandering is ook opgemerkt door soortgelijke organisaties aan Spaanse zijde, waar de Stichting Bruine Beer de afgelopen maanden is bijeengekomen met lokale partijen en vertegenwoordigers van de regeringen van respectievelijk Aragon en Navarra. Volgens Guillermo Galomera, de voorzitter van de stichting, zijn beide regio’s lang niet zo gekant tegen de introductie van beren als vroeger. Hij legt uit dat “het gebleken is dat de beer in belangrijke mate bijdraagt aan de charme van de Catalaanse Pyreneeën en dat de voorzorgsmaatregelen een dusdanig effect hebben dat iedereen er nu meer voor open staat”. De Franse organisatie is echter nog niet tevreden met de veranderde zienswijze en eist dat het Franse comité niet alleen opkomt voor de introductie van een berin maar ook voor het scenario dat in 2013 is voorgesteld door het Franse Nationale Museum voor Natuurlijke Historie. Hierbij werd in een studie aanbevolen om de berenpopulatie te versterken in twee kernen. Zij verklaren dat “voor het verkrijgen van een levensvatbare populatie er na de introductie van één wijfje meer moeten volgen”.
De Franse organisatie verzoekt het Franse ministerie van milieu nu om “zijn verantwoordelijkheid te nemen” en een impuls te geven aan een Plan tot behoud en herstel van de populatie van de bruine beer. In dit plan moeten zowel maatregelen worden opgenomen voor de uitbreiding van het aantal beren als voor begeleiding en hulp aan herders, sensibilisatie en bevordering van het toerisme en lokale producten door middel van het imago van de beer. De Stichting Bruine Beer benadrukt dat het “goed op gang zijn” van de voorzorgsmaatregelen die zijn geïmplementeerd in Catalonië aantoont dat “co-existentie mogelijk is”. Belangrijke maatregelen zijn de aanstelling van herders, de groepering van kuddes, het afschaffen van waakhonden en het installeren van geëlektrificeerde omheiningen. Maatregelen waardoor het aantal aanvallen op kuddes afneemt “tot vrijwel nul”, aldus de Stichting. Feit is dat het deelparlement van Catalonië enkele weken geleden in de regio een mannetjesbruine beer afkomstig uit Slovenië heeft uitgezet om inteelt tegen te gaan veroorzaakt door de heerschappij van Pyros. Zowel Aragon als Navarra zouden tot het besluit kunnen komen om op dezelfde manier een wijfje te introduceren in de westelijke Pyreneeën. Hoewel natuurbeschermingsverenigingen aan beide zijden van de grens al jaren hierop aandringen zijn er tot nu toe geen duidelijke stappen ondernomen.
Bron: http://www.heraldo.es
Vertaling: Chantal Petit, ALPY vzw
Meer info over beren in de Alpen en Pyreneeën? Contacteer ALPY vzw of bestel de DVD “L’ourse une histoire d’homme”.