De wolf: symbool van de natuur of van het kwaad?

Voor sommigen is de wolf een symbool van de natuur, voor anderen een kwaad dat moet worden uitgeroeid. In Zwitserland is de intrekking van zijn status van bedreigde diersoort nog een keer voorkomen, in Oostenrijk laat de minister van Milieu zich provocerend uit ten nadele van grote roofdieren. Vorige maand ontbrak het er maar weinig aan – slechts vijf stemmen – of de Zwitserse parlementariërs hadden het afschieten van wolven gedurende het hele jaar legaal gemaakt. Als het een ‘ja’ zou zijn geweest, dan zou Zwitserland zich hebben moeten terugtrekken uit de Conventie van Bern, een internationaal verdrag voor de bescherming van dier- en plantensoorten. Met het nieuwe ‘Wolvenbeleid Zwitserland’ is de beschermde status van het roofdier onlangs verzwakt: nu mogen de jonge wolven van roedels die herhaaldelijk dichtbij bewoonde plekken komen worden neergeschoten. Een vergunning op dit gebied is reeds afgegeven voor de roedel in de regio Calanda. Tot nu toe zijn de jonge wolven echter op afstand gebleven van het bewoonde gebied, ook vanwege de zachte winter.

Ook in Italië is er een discussie over vrijstellingen voor het afschieten van de wolf in het kader van het nieuwe Wolvenbeschermingsplan dat in de komende maanden zal worden goedgekeurd. WNF Italië heeft een petitie tegen een dergelijke mogelijkheid ingediend. Tot nu toe werd Italië beschouwd als een goed voorbeeld van co-existentie van mens en wolf en afschieten werd niet in aanmerking genomen. In Oostenrijk heeft ondertussen een verklaring van de minister van Milieu Andrä Rupprechter tijdens een rondetafelconferentie veel stof doen opwaaien: hij zou bereid zijn om persoonlijk een jachtvergunning te halen, aangezien hij tegen een grootschalige kolonisatie van wolven en beren is – zo werd hij geciteerd in
de nieuwsbrief ‘Pinzgauer Nachrichten’. De minister zou ook bereid zijn om actie te ondernemen tegen dit proces in het kader van de Alpenovereenkomst, het verdrag waarvan Oostenrijk het komend najaar het voorzitterschap op zich neemt. Zijn ministerie is nu bezig om de gevolgen van deze verklaringen te verzachten en beweert dat deze uit hun context zijn gehaald.

In Frankrijk, waar het verzet tegen de wolf meer dan eens de krantenkoppen haalde, zijn ondertussen ook goede voorbeelden te zien: de stad Auzet, lid van de Alpenalliantie, experimenteert met lichtkettingen als nieuwe beschermingsmethode voor de kuddes. Ook in Duitsland probeert men een vreedzame co-existentie tussen mens en wolf te bevorderen met de oprichting van een documentatie- en adviescentrum over de wolf. Tot nu toe is het roofdier in de Beierse Alpen echter een zeldzame verschijning.

Wil je meer weten over hoe schaapherders, boeren en wolven in de bergen oplossingen zoeken om samen te leven? Maak dan een afspraak om in onze bibliotheek een aantal publicaties en documentaires in te kijken. Wil je onmiddellijk bijdragen aan projecten die deze samenleving mogelijk maken? Ons onderzoeksteam is gestart met een inventarisatie en analyse van bestaande projecten in de bergen. Dit project wordt in het najaar opgenomen in onze projectdatabank op de nieuwe website. Elke financiële bijdrage aan dit onderzoek is welkom op ons rekeningnummer: IBAN: BE42 001 6385585 54 BIC: GEBABEBB, met vermelding “project wolven”. Grote schenkers kunnen contact opnemen voor het afsluiten van een partnerovereenkomst. 

Bron en meer informatie: http://www.cipra.org
Vertaling: Kristel Van Kuijen, vrijwilliger ALPY vzw

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s