100 punten voor de bescherming van het klimaat

Meer dan 100 gezinnen experimenteren met levensstijlen die het klimaat in de steden en dorpen van de zeven Alpenlanden zoveel mogelijk respecteren.

We eten, we verwarmen ons huis in de winter en in de zomer koelen we het af, ’s avonds steken we de verlichting aan, we verplaatsen ons met de trein, de bus of de wagen: onze manier van leven brengt constant CO2 voort. Als we de opwarming van de aarde tot 2°C willen beperken, mogen we niet meer dan 6,8 kg CO2 per persoon per dag uitstoten. Om de klimaatverandering te bestrijden, hebben we kennis nodig, maar kennis alleen is niet genoeg. We moeten ook ons gedrag aanpassen.

In het kader van “100max – Het Alpenspel om het klimaat te veranderen”, proberen gezinnen of mensen die samenwonen met 100 punten per dag te leven, het equivalent van 6,8 kg CO2. Gedurende twee testweken in maart en juni houden ze alles bij wat ze verbruikten, de kleren die ze dragen, hoe ze zich verplaatsen, … Op http://www.100max.org kan je de scores van een aantal van de deelnemende gezinnen raadplegen en goede ideeën opdoen om punten en CO2 uit te sparen.

Na de eerste testweek tekent zich al een resultaat af: mobiliteit en voeding zijn de punten waar we het meeste CO2 kunnen besparen. Tot juni krijgen de deelnemers nu nog de tijd om met hun levenswijze te experimenteren om zo manieren te vinden om hun punten tijdens de tweede testweek in juni nog verder te beperken. Klein detail: tijdens de eerste testweek werd er in de 100 gezinnen 268 keer geknuffeld – aantal CO2-punten: nul!

100max – het Alpenspel om het klimaat te beschermen” is een project van CIPRA, samen met “Alles goed met 100 punten”. Het wordt gefinancierd door het Duitse Ministerie van milieu.

Wil je meer weten over klimaatverandering in de Alpen? Schrijf je dan in voor onze lezing op 23 juni in Gent.

Vertaling: Stephanie Lesaffer, vrijwilliger ALPY vzw
Bron en aanvullende informatie: http://www.cipra.org/fr/100max, http://www.eingutertag.org/startpage-fr.html

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s