Internationaal Jaar van de Boon

FAO roept 2016 uit tot het Internationale Jaar van de Boon: een voedzame basis voor een duurzame toekomst!

Of ze nu licht of vol zijn, delicaat of robuust, ze zijn altijd lekker en voedzaam, en ze zouden nooit mogen ontbreken op onze eettafel, welke rol we ze ook willen geven. We hebben het hier over bonen, linzen, doperwten, kikkererwten en tuinbonen maar ook over de kapucijner, de lupineboon, de lathyrus en de sperzieboon (deze laatstgenoemden zijn Presidia van Slow Food) en alle andere hoofdrolspelers in het komende Internationale Jaar van de Boon die FAO, de Wereld Voedsel Organisatie van de Verenigde Natie, vandaag huldigt.

Met een laag vetgehalte en veel voedingsstoffen en oplosbare vezels, zijn peulvruchten bijzonder effectief om het spijsverteringssysteem en cholesterol gezond te houden, maar ook een belangrijke bron van aminozuren en eiwitten (de VN verwachten dat ze in 2020 goed zijn voor 20% van het totale eiwitverbruik in de wereld). Peulvruchten vormen daarnaast het belangrijkste ingrediënt in bijna alle diëten die gericht zijn op versterking van de afweer van het lichaam en het voorkomen van de meeste chronische aandoeningen. Hun hoge voedingswaarde maakt ze tot een ideaal middel om slechte voeding aan te pakken, zowel ondervoeding als overmatig gebruik van calorieën. De teelt verbetert daarnaast de kweeksystemen waarin ze groeien: irrigatie vindt efficiënter plaats, de benodigde hoeveelheid meststoffen en de uitstoot van broeikasgassen nemen af, terwijl de biodiversiteit en de bodemgezondheid verrijkt worden.

In het jaar dat aan hen gewijd is zal men projecten ontwikkelen die een ​​beter gebruik bevorderen van de eigenschappen waar peuldragers rijk aan zijn: men zal proberen de productie ervan te ontwikkelen en de teeltsystemen en de distributie in de gehele bevoorradingsketen te verbeteren. En natuurlijk zal men zoveel mogelijk kennis verspreiden over de mogelijkheden en rijkdom die de verschillende soorten te bieden hebben. De FAO betitelt peulvruchten dan ook als een voedzame basis voor een duurzame toekomst.

Voor meer informatie heeft Slow Food Italië de consumentengids ‘In bocca al lupino’ ontwikkeld, die gratis is te downloaden in pdf. Hierin staat informatie over de achtergrond van de verschillende bonensoorten en hoe je ze in de keuken gebruikt.

Bron: www.slowfood.it
Vertaling: Ilse Van Kuijen, vrijwilliger ALPY vzw
Foto: Roberto Giomi

Zie ook ons artikel “ Ligurië: drie eeuwen Witte Bonen in Pigna

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s