Alpiene bouwcultuur en ecologie

De Alpiene regio bestaat uit unieke natuurlijke en culturele landschappen. Deze landschappen hebben een breed scala aan karakteristieke bouwstijlen en nederzettingsbouwwerken voortgebracht, die ontstaan zijn uit een aanpassing aan klimatologische en geografische omstandigheden op lange termijn. Vandaag de dag vormen ze een belangrijk element van de schoonheid en aantrekkingskracht van de Alpen als een plaats om te wonen en te ontspannen.

Als we dit uitmuntende cultureel erfgoed willen bewaren en gebruiken, moeten we het in overeenstemming brengen met de uitdagingen en noden van vandaag. We moeten proberen de principes van de traditionele Alpiene architectuur te begrijpen, in hedendaagse bouwwerken te integreren en verder te ontwikkelen. Op deze manier kan traditionele architectuur gecombineerd worden met zowel moderne technologieën als hedendaagse vereisten voor energie-efficiëntie en ecologie.

Dit is de taak van het AlpHouseproject: Het spitst zich toe op de promotie van zo’n vooruitziende aanpak van renovaties in de Alpiene regio. Daarnaast verkent en verzamelt het kennis en vaardigheden in de verschillende regio’s en geeft het ze door aan vakmannen, architecten, planners en beleidsmakers. Hierdoor kunnen zij individuele lokale oplossingen ontwikkelen die gericht zijn op een gemeenschappelijk transnationaal begrip van renovatiekwaliteit en van de waarden in de traditionele bouwcultuur.

Alle informatie over dit project staat in verschillende talen op de website van AlpHouse. Vrijwilligers bij ALPY hebben een Nederlandse vertaling gemaakt van de samenvattende publicatie. Deze vertaling kan je downloaden op de ledenpagina.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s