Italië moet op bevel van de Europese Unie de wet die het gebruik van melkpoeder bij de bereiding van kaas verbiedt intrekken. Slow Food heeft gereageerd op deze bemoeienis met het starten van een petitie die in zeer korte tijd 150.000 handtekeningen heeft verzameld. Nu heeft de groep tegenstanders zich sterk uitgebreid: gestimuleerd door Slow Food en door landbouworganisatie Coldiretti hebben gemeenten, regionale autoriteiten, parlementsleden en beroepsorganisaties stelling genomen. Kortom, er is een enorme beweging gerealiseerd, die laat zien dat er een duidelijke perceptie is van de hoge kwaliteit van de Italiaanse kazen en men vreest dat het gebruik van melkpoeder deze op het spel zet. Met alle respect voor al die betweters die niet hebben begrepen dat deze weerstand niet voortkomt uit een ‘fantasieverhaal’,zoals iemand schreef, maar uit angst dat het accepteren van buitenlandse melkpoeder de crisis die de sector al jaren ondergaat zou kunnen verdiepen.
Minister van Landbouw Martina heeft een vrij harde noot te kraken: het bevel negeren kan niet, maar de publieke opinie teleurstellen – die een aaneengesloten front tegen de maatregel vormt – kan evenmin. Maar staatssecretaris van Landbouw Olivero heeft bij de opening van Cheese verklaard dat de regering zich op alle mogelijke manieren zal verzetten tegen deze maatregel. Toch zouden we graag willen dat een jurist ons zou kunnen uitleggen waarom Europa tegen een nationale wet is die strenger is dan de EU-wetgeving. De EU tolereert de wetten van de Noord-Europese landen die rauwmelkse kazen verbieden. Is dat ook niet in strijd met de vrije concurrentie? De landen die een dergelijke productie toestaan (Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal) zijn beperkt in wat ze kunnen exporteren. Is er hier geen sprake van een duidelijk geval van ongelijkheid? Hoe het geschil ook zal lopen, op zijn minst moeten we verzoeken dat, als er melkpoeder gebruikt wordt, de aanwezigheid van dit ingrediënt wordt vermeld op het etiket. Zodat de consument een weloverwogen beslissing kan nemen.
Sta je zelf ook achter dit standpunt? Onderteken dan deze petitie: http://www.slowfood.it/petizionelatte/
Meer info: http://www.secolo-trentino.com en http://www.slowfood.it
Vertaling: Kristel Van Kuijen, ALPY vzw