Oprichting Pyrenees documentatiecentrum en expositieruimtes over pelgrimsroute

De steden Jaca, Estella-Lizarra (Navarra) en Tarbes (Hautes Pyrénées, Frankrijk) gaan samen het Espacio Pirenaico Jacobeo opzetten. Het betreft een digitaal documentatiecentrum over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en drie complementaire expositiecentra, in elke stad één. De uitwerking van het project vordert al en men verwacht Europese fondsen te verkrijgen uit het Operationele Programma voor Territoriale Samenwerking tussen Spanje, Frankrijk en Andorra (POCTEFA) gedurende de periode 2014-2020.

De nieuwe fase van POCTEFA, die wordt gesteund door fondsen van het FEDER (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en wordt beheerd door de Werkgemeenschap Pyreneeën, houdt een investering in van 189 miljoen euro voor een vijftigtal projecten. De termijn voor de indiening eindigt op 10 november aanstaande, hoewel het project Espacio Pirenaico Jacobeo naar verwachting half oktober wordt afgerond.

In feite betreft het een al langbestaand streven van Jaca en Estella, waarvan buurgemeente Oloron recentelijk afstand heeft genomen maar waarbij Tarbes zich heeft aangesloten. Vorige week heeft in Jaca een bijeenkomst plaats gevonden tussen vertegenwoordigers van de drie plaatsen en organisaties ter bescherming van de Spaanse Sint Jacobsroute. De burgemeester van Jaca, Juan Manuel Ramón, verklaarde dat dit nieuwe initiatief “nog een stap voorwaarts is om de Pyreneeën te ontwikkelen tot een ontmoetingsplek, een plek waar de grenzen al verdwenen zijn, met een zeer belangrijk gemeenschappelijk element: de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, die een verbindingsschakel wordt”.

De drie gemeentes benadrukten alle dat het promoten van het erfgoed van Santiago de Compostela een van hun belangrijkste doelstellingen is, en waaraan ook het hardst wordt gewerkt. Het gaat immers om zeer waardevolle middelen om de culturele en toeristische invloed van hun steden te bevorderen.

Het museum of de tentoonstellingsruimte van Estella zal fotografie en driedimensionele techniek gebruiken. De expositieruimte van Jaca zal als toegevoegde waarde aan de Sint Jacobspelgrimstocht een reis door de tijd vertonen over het artistieke, monumentale, geografische, sociale en humane erfgoed van de pelgrimsroute door Jacetania. Daarbij worden historische beelden vertoond gecombineerd met de expositie van de culturele waarden van de huidige pelgrimsroute in Aragon. Tarbes zal in zijn tentoonstellingsruimte het erfgoed van de Sint Jacobsroute in zijn regio opnemen. De drie steden hebben dus een plan met een gemeenschappelijk concept, maar met een complementaire invulling daarvan.

Jaca overweegt om dit nieuwe museum in het Casa Don Valero op te zetten en Estella wil daarvoor het historische, oude gemeentehuis hergebruiken. Het documentatiecentrum zal naast de drie fysieke locaties waarover de te exposeren objecten verdeeld zullen worden, een virtuele locatie hebben op het internet.

De burgemeesters van Estella en Jaca benadrukten, samen met de vertegenwoordiger van het gemeentebestuur van Tarbes, dat het de bedoeling is dat het initiatief duurzaam is en zelfstandig kan overleven.

Bron: http://www.pirineodigital.com
Vertaling: Chantal Petit, ALPY vzw
Fotografie: Séverine Baert, ALPY vzw

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s