Twee van de drie gemeentes in Unterengadin hebben nee gezegd tegen een bufferzone aan het Zwitserse Nationale Park. Val Müstair is teleurgesteld.
Het waren maar een paar stemmen die de uiteindelijke doorslag gaven: Zernez en S-chanf stemden tegen het samenwerkingsakkoord „Unesco Biosfeerreservaat Val Müstair-Nationaal Park“. Scuol stemde voor. Vanaf de herfst mag het in Bünden gelegen Val Müstair zijn Unesco Biosfeer-label dus niet meer gebruiken. Unesco wil namelijk dat er een bufferzone wordt ingericht tussen de kernzone (in dit geval het Zwitserse Nationale Park) en de ontwikkelingszone.
Voor het afgelegen Val Müstair is dit een grote tegenslag. Een biosfeerreservaat is namelijk niet gewoon een natuurreservaat. Het gaat hier meer om een goede levensstijl, hetgeen duurzame ontwikkeling inhoudt. Naast het beschermen en behouden van natuur- en cultuurgebieden, wordt er ook veel belang gehecht aan de regionale economie. Andere biosfeerreservaten in de Alpen geven het goede voorbeeld: tijdens het zomerseizoen zorgden de toeristen in het tweede Zwitserse biosfeerreservaat Entlebuch voor meer dan 30 miljoen Zwitserse frank aan inkomsten en werden er ongeveer 400 jobs gecreëerd. Ook het biosfeerreservaat Grosses Walsertal in Oostenrijk laat met talrijke projecten van zich horen: van hernieuwbare energie tot een dorp voor bergbeklimmers. Daarnaast staat ook het Frans-Italiaanse grensgebied rond Monte Viso sinds 2013 op de biosfeerkaart, alsook Val d’Aran in de Pyreneeën.
Meer info over biosfeer en labels is te verkrijgen bij ALPY vzw.
Bron: CIPRA
Vertaling: Deborah Wolffers, ALPY vzw
Fotografie: © UNESCO/STVDP, Val des Près in summer – Mont-Viso (France)