De eerste “Youth Alpine Dialogue” die door CIPRA op gang werd gezet, ging over de visies van jongeren op duurzame mobiliteit en nieuwe werkgelegenheid in de Alpen
De jongeren van vandaag zijn de volwassenen van morgen. Ze moeten betrokken worden bij de besluitvormingsprocessen. Daarvoor hebben ze ruimte nodig voor internationale uitwisselingen die ook buiten het institutionele kader vallen, maar ook kennis over de thema’s en instrumenten om met elkaar in gesprek te gaan. Met hun project “Alpendialoog van de jeugd” creëerde CIPRA het eerste netwerk voor internationale gesprekken tussen jongeren en beleidsmakers in het alpengebied. Van januari 2014 tot juni 2015 werd het project samen met twaalf andere partnerorganisaties op poten gezet. De gesprekken werden door twaalf jonge volwassenen tussen 18 en 30 jaar gecoördineerd. Ze werden samen opgeleid en vormen nu de jongerenraad van de CIPRA.
Het resultaat vertaalt zich in twee verschillende producten. Enerzijds is er een meertalige film die de visies over duurzame mobiliteit in de Alpen in 2040 weergeeft. Het gaat hierbij niet zozeer om grote technologische innovaties, wel om wederzijds vertrouwen, car-sharing en liften. Anderzijds werd er een dossier met thema’s aangelegd die door de jeugd als innovatief werden beschouwd: opleidingen rond milieu, duurzame kringlopen en lokale kwaliteitsproducten.
De CIPRA steunt de jongeren in hun wens om verdere gesprekken aan te gaan met beleidsmakers binnen de maatschappij en hun ervaringen met leeftijdsgenoten te delen: de Alpen zijn een grote kans voor een mooi leven. Het project “Alpendialoog van de jeugd” kreeg financiële steun van het EU-programma “Jeugd in actie” en de Gerda Techow Stichting.
Bron: CIPRA
Vertaling: Deborah Wolffers, ALPY vzw