Probleemberen in Trentino

Als beren en mensen hetzelfde grondgebied delen, zijn ontmoetingen onvermijdelijk. In sommige gevallen vinden er zelfs conflicten plaats, wat blijkt uit de recente aanvallen in de Noord-Italiaanse regio Trentino. Een rapport van het Directoraat Generaal Milieu van de Europese Commissie legt uit wat je moet doen mocht er een ontmoeting plaatsvinden.

Begin juni werd in de bossen niet ver van Trente een jogger met een hond aangevallen door een beer, met ernstige verwondingen als gevolg. De autoriteiten en milieu-organisaties zijn het erover eens dat men moet blijven streven naar identificatie van het exemplaar, om vervolgens de nodige maatregelen te nemen in het kader van het plan van aanpak dat gaat over deze soort. Ondersteuning in dit verband biedt het eindrapport “Defining, preventing and reacting to problem bear behaviour in Europe” van het Directoraat Generaal Milieu van de Europese Commissie.

Op basis van de ervaringen met conflicten en de manieren van aanpak van verschillende staten, heeft een dertigtal Europese deskundigen – waaronder een aantal leden van het Platform “Wilde fauna en samenleving” van de Alpenovereenkomst – gezamenlijke aanbevelingen ontwikkeld. Ze kijken naar de verschillende specifieke gevallen en doen voorstellen voor de benadering van de beren, de relatie met het gebied en voor de communicatie met de betrokken personen.

Het platform van de Alpenovereenkomst neemt het rapport in overweging om een gezamenlijke aanpak van de Alpenlanden vast te stellen met betrekking tot de beer. Op de Alpenconferentie van 2016 zal het platform ook een reeks van richtlijnen presenteren voor het beheer van de wolf en de lynx. Onlangs werd bovendien een groep van deskundigen samengesteld die zich bezig houdt met de beer in de Alpenlanden.

Inmiddels heeft de provincie Trente een verordening uit laten gaan ter bescherming van de openbare veiligheid, die het mogelijk maakt beren te vangen, of zelfs te doden, mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan voor de medewerkers van het boswachterskorps.

Wil je projecten voor samenleving van mens en beer in de Alpen en Pyreneeën ondersteunen, bestel dan de DVD “L’ourse une histoire d’homme” bij ALPY vzw.

Bron en meer informatie: Alpenconventie
Fotografie: © M.Belardi
Vertaling: © Ilse Van Kuijen, ALPY vzw

 

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s