International Mountain Day 2014

De United Nations General Assembly heeft 11 december in 2003 uitgeroepen tot “International Mountain Day”. Deze beslissing vindt zijn oorsprong in het “UN International Year of Mountains” in 2002. De internationale dag van de bergen is de gelegenheid om mensen bewuster te maken van het belang van de bergen voor het leven op aarde. Het is het aangewezen moment om de mogelijkheden en de beperkingen van een ontwikkeling van de bergzones in de verf te zetten en om samenwerkingsverbanden op te bouwen die een positieve verandering kunnen teweegbrengen in de bergen en hoogvlakten.

Het thema van de Internationale Dag van de Bergen is dit jaar: Mountain Farming. Het is de kans om mensen bewust te maken over hoe berglandbouw (die hoofdzakelijk familielandbouw is) gedurende eeuwen een model was voor duurzame ontwikkeling. En hoe deze familielandbouw snelle veranderingen ondergaat door bevolkingsgroei, economische globalisatie, verstedelijking en de migratie van jongeren naar stedelijke gebieden. Tegelijkertijd kunnen deze veranderingen echter kansen meebrengen voor de lokale ontwikkeling. Bergbewoners kunnen hun inkomen nu diversifiëren dankzij bijkomende activiteiten zoals toerisme, kwalitatieve en waardevolle bergproducten en ambachten.

Het thema is verbonden met de “International Year of Family Farming 2014”, uitgeroepen door de General Assembly of the United Nation, alsook met de IPROMO opleiding over familielandbouw in de bergen en met de FAO publicatie ”Mountain Farming is Family Farming”.

ALPY staat 100% achter dit thema en wil vanuit België op 11 december ook extra aandacht schenken aan bergproducten. Wil je boerenfamilies uit de Alpen en Pyreneeën ondersteunen? Bestel dan snel hun producten via ALPY, of maak je vandaag nog lid en ontvang adressen van bergboeren waar je ter plaatse producten kan aankopen!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s