Via Alpina

CIPRA zet zich in voor lange-afstand wandelroute Via Alpina

Op 1 januari 2014 heeft CIPRA International (Internationale Commissie voor Bescherming van de Alpen) het secretariaat van de wandelroute Via Alpina op zich genomen. Samen zetten de twee Alpennetwerken zich in voor een meer duurzame ontwikkeling van de Alpen. Niet alleen wandelliefhebbers zullen hiervan profijt hebben.

De ene voet voor de andere zetten is voor de mens de oudste manier om zich te verplaatsen en is zeker de meest duurzame. Terwijl lopen vroeger van essentieel belang was voor de handel, en een eenvoudig vervoermiddel was, vormt het tegenwoordig een zeer populaire recreatieve activiteit. De Alpen vormen – met hun grote diversiteit – een bijzonder populair wandelgebied. Je langzaam verplaatsen in een afwisselende natuur, de eenvoud, het gevoel van vrijheid, de ontmoetingen die hun sporen achterlaten en de mogelijkheid om jezelf en de verschillende regio’s en landen te ontdekken, vormen allemaal aspecten die het wandelen in de bergen aantrekkelijk maken.

Uitwisseling tussen culturen

Al bijna 15 jaar volgt de Via Alpina het spoor van deze avonturen. De vijf wandelpaden zijn een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en bezoekers. Het zijn ontdekkingspaden van de natuurlijke ruimte en levensruimte en de fysieke verbindingen tussen de acht Alpenlanden, van de Adriatische Zee en Triëst tot aan de Ligurische Zee en Monaco. De overeenkomsten aan beide zijden van de grenzen, het resultaat van eeuwenoude handelsbetrekkingen, zijn bijvoorbeeld zichtbaar in de agrarische en gastronomische tradities. Men vindt een opeenvolging van talen, landschappen en kaassoorten langs de paden. Maar de indrukwekkende natuur, de traditionele banden met de natuurlijke hulpmiddelen en de risico’s, alsmede het kleine logo van de Via Alpina, begeleiden de bergwandelaars overal.

De Via Alpina heeft inmiddels zijn naam gevestigd op toeristisch gebied. Het feit dat CIPRA International nu het internationale secretariaat op zich heeft genomen is een kans om de ontwikkeling van het toerisme te stimuleren, en tegelijkertijd te verrijken met de thema’s van duurzame ontwikkeling. De meer dan 60 jaar ervaring van CIPRA op het gebied van bescherming van de Alpen, het uitgebreide netwerk op politiek, economisch en maatschappelijke gebied en de meertaligheid vullen optimaal de deskundigheid aan van de bestaande partners afkomstig uit Alpenverenigingen, toerisme en regionale ontwikkeling.

Netwerken in het Alpengebied

Op deze manier kunnen langs de gehele route spannende ideeën en projecten bloeien. Dominik Siegrist, voorzitter van CIPRA en hoogleraar natuurtoerisme aan de Zwitserse Hogeschool Rapperswil voegt hieraan toe: “De Via Alpina is als verbindend element van alle Alpenlanden bijzonder interessant voor CIPRA.” De expertise en de thema’s van duurzame ontwikkeling kunnen op deze manier in de praktijk worden gebracht. De Via Alpina creëert in deze zin een tastbare verbinding tussen de regio’s in alle Alpenlanden.

CIPRA neemt het stokje over van de Franse organisatie “Grande Traversée des Alpes” ( GTA ), die de Via Alpina had gelanceerd in 1999 en blijft instaan voor het Franse secretariaat van het project.

Bron: http://www.cipra.org en http:// www.via-alpina.org
Vertaling: Kristel Van Kuijen, ALPY vzw

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s