Val d’Aran behaalt het certificaat “Biosfeer Bestemming”

De Val d’Aran is de eerste bergstreek in de wereld die werd onderscheiden met het certificaat “Biosfeer Bestemming”, uitgereikt door het Instituut voor Verantwoord Toerisme, een organisme dat samenwerkt met de Unesco en de Wereldorganisatie voor Toerisme en daarnaast ook lid is van de Algemene Raad voor Duurzaam Toerisme. De onderscheiding, die werd overhandigd in het kader van de Internationale Toerismebeurs (Fitur), erkent de Val d’Aran als een duurzame bestemming die haar toeristische activiteiten op verantwoorde wijze beheert. De regio positioneert zich hierdoor op de nationale en internationale markt als een toeristische bestemming bij uitstek. In Cataluña heeft verder alleen de stad Barcelona deze specifieke onderscheiding ook al behaald.

Het toeristisch bedrijf DNA stelde het rapport over duurzaam toerisme in de Val d’Aran op dat diende als basis voor het behalen van het certificaat. De hele procedure om tot die onderscheiding te komen startte in oktober 2013 met het tekenen van de engagementsverklaring voor een duurzaam en verantwoord toerisme. Alle gemeenteraden van de Val d’Aran en de Conselh Generau d’Aran (Algemene Raad van de vallei van Aran) werden hierbij betrokken en namen actief deel. Deze actie was voorzien in het Strategisch Toerismeplan voor de Val d’Aran 2011–2015, dat kwaliteit, verantwoordelijkheid en duurzaamheid nastreeft op economisch, milieu- en sociocultureel vlak. De Deputatie van Lleida verdient een speciale vermelding voor haar steun verleend bij de uitwerking van de aanvraag voor het certificaat bij het Instituut voor Verantwoord Toerisme. Het rapport somt de acties op die worden ondernomen door de Algemene Raad van de Vallei van Aran en de gemeenteraden binnen de 4 vereistencategorieën van het systeem voor verantwoord toerisme : de nodige instrumenten voor een verantwoord toerismebeleid, de sociale en economische ontwikkeling van de bestemming en de lokale gemeenschap, het behoud en verbetering van het cultureel patrimonium en de natuurbescherming. Het bevat bovendien een actieplan voor duurzaam toerisme voor de komende jaren. De certificering zal ervoor zorgen dat de Val d’Aran ook in de toekomst opteert voor duurzaamheid. Zo kan de vallei haar Pyreneese eigenheid behouden, door het milieu en het lokale natuur- en cultuurpatrimonium te valoriseren die doorheen de eeuwen werd bewaard en die de belangrijkste aantrekkingskracht is om nieuwe toeristen aan te trekken.

De voordelen die voortvloeien uit de implementatie van het certificaat “Biosfeer Bestemming” zijn het behoud en het correcte beheer van de natuur- en landschapswaarden, de bescherming van het patrimonium en de culturele diversiteit, de verbetering van de levenskwaliteit van de plaatselijke gemeenschap, de verhoogde efficiëntie qua energie- en waterverbruik, emissies, afval en verbruik, de maximalisering van de toeristische ervaring voor de bezoekers, de verhoogde kwaliteit van het toerisme en de toename van het vertrouwen van het bezoekerspotentieel.

De vertegenwoordiger van de gemeenschap van Aran, Carlos Barrera, werd gevraagd het certificaat te ontvangen uit handen van de voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Toerisme, Tomás Azcarate, op 22 januari tijdens de Fitur beurs te Madrid. De voorzitter van de Spaanse Commissie voor Samenwerking met de Unesco, Luis Ramallo, en de directeur van het Departement voor Duurzame Ontwikkeling van de Wereldorganisatie voor Toerisme (OMT), Luigi Cabrini, waren hierbij eveneens aanwezig. Daarnaast waren ook de voorzitter van de Deputatie van Lleida , Joan Reñé, en het Raadslid voor Bedrijf en Tewerkstelling, Felip Puig aanwezig, naast andere Catalaanse politieke autoriteiten en vertegenwoordigers van allerlei organisaties en Aranese bedrijfsleiders. De aanwezigen mochten proeven van de producten met het garantiemerk van de Val d’Aran, een merk dat de authenticiteit van de producten erkent, verwezenlijkt volgens de traditionele procédés uit de vallei.

Bron: Infopirineo
Vertaling: Ilse Vanden Bossche, ALPY vzw
Meer informatie: http://www.conselharan.org en http://www.biospheretourism.com.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s