De macroregionale strategie voor de Alpen werd 5 weken geleden vastgelegd. Maar de burgermaatschappij zit nog steeds in onzekerheid : Staten en Regio’s blijven discussiëren over de actieve medewerking (of niet) van vertegenwoordigers uit de burgermaatschappij aan de werken van de besturingsgroep, en het debat werd onlangs opnieuw uitgesteld. NGO’s en andere netwerken zijn bereid om mee te doen aan dit “huis voor de Alpenboog”, als ze toegang tot de werf verkrijgen.
Acht NGO’s en netwerken van de Alpen hebben een eigen visie : voor hen is de macroregio een huis, een onderdak dat de Alpenboog beschermt. Een huis biedt zijn inwoners een goede leefkwaliteit en respecteert de omgeving waarin het zich integreert. De ecologische materialen die voor zijn bouw gebruikt worden zijn streekgebonden. Er bestaat een goede dienstverlening van het openbare vervoer en er is plaats voor voetgangers en fietsers. Het huis lijdt niet aan energieproblemen, want zijn inwoners zijn bewust dat ze energie verstandig moeten gebruiken. Deze acht NGO’s en netwerken die de burgermaatschappij vertegenwoordigen – CIPRA International, ISCAR, “Alliance dans les Alpes”, CAA, “Ville des Alpes de l’Année”, het WWF, proMONT-BLANC en de IUCN – zijn bereid om het huis van de macroregio te bouwen, samen met de Alpenstaten, de Regio’s, de Europese Unie et de Alpenovereenkomst.
De NGO’s en netwerken hebben hun ideeën in verband met zo’n onderdak voor de Alpenboog – de macroregio Alpen – uitgedrukt, en die werden naar de onderhandelingstafel gebracht. Het principebesluit om een macroregionale strategie voor de Alpen op te starten werd op 19 december 2013 genomen, maar ze wachten nog altijd op een antwoord van de verantwoordelijken om te weten of ze deel van dit proces kunnen uitmaken of niet.
Om een huis te bouwen zijn er talrijke betrokkenen nodig : ingenieurs, architecten en vakmannen. De inwoners zouden niet graag hebben om alleen bij het overhandelen van de sleutels betrokken te worden. Als het huis hen niet bevalt zullen zij veranderingen willen aanbrengen, renoveren of zelfs afbreken. Als ze zich daarentegen goed voelen gaan zij er veel leven inblazen. En dat is eveneens goed nieuws voor de ingenieurs, de architecten et de vakmannen. De NGO’s en netwerken, die de burgermaatschappij vertegenwoordigen, fungeren als bemiddelaars voor de macroregionale strategie. Ze brengen Europa hun netwerkervaring in de Alpen bij. Maar hiervoor moeten ze vanaf het begin betrokken worden in het uitwerken van een Europese strategie voor de Alpenstreek. De burgermaatschappij moet vanaf de start actief kunnen meedoen aan de opbouw van de macroregio, en niet alleen als de ruwbouw af is.
Bron: CIPRA
Vertaling: Nicolas Hansen
Meer info: Gemeenschappelijke positie van de 8 organisaties