Koken in de Dolomieten

“Het verspreiden van elementen van de traditionele bergcultuur, in het bijzonder de biologische, artistieke en ambachtelijke produkten” is één van de doelstellingen opgenomen in de statuten van ALPY vzw. Wie reeds een bezoek bracht aan onze infostand of deelnam aan één van onze smaakateliers kon al kennis maken met de kwaliteiten van bergproducten en de bijdrage van de bergboeren aan landschapsonderhoud en lokale ontwikkeling.

Dit jaar willen we jullie ook zelf laten koken met artisanale bergproducten. En een betere locatie dan de Italiaanse Alpen kan je hiervoor niet vinden! Ben je een liefhebber van de Italiaanse cultuur en de Italiaanse keuken? Schrijf je dan snel in voor deze reis via alpyvzw@telenet.be.

Wanneer?

Zaterdag 26 april – Zaterdag 3 mei

Waar?

Hotel Lory, Molveno (Brenta Dolomieten)

Programma

De volgorde van de excursies hangen af van het programma van de workshop. De producten waarmee je kennis maakt tijdens de excursie worden in de late namiddag tijdens de kookworkshop verwerkt in een 3-gangen diner. In de workshop leer je groepsgewijs de diverse gangen bereiden onder leiding van een kookdocente en aan de hand van een recepturenklapper die jullie nadien mee naar huis mogen nemen.

Zaterdag 26 april: Aankomst in Molveno en ontvangst door de 2 eigenaren van hotel Lory, Karen Wanders en Maurice Paasschens, en de kookdocente, Ellen Hannig van Monte Molino. Optie lunch (bij aankomst voor 15 uur) – Diner

Zondag 27: Ontbijt – Excursie – Lunch – Kookworkshop – Diner

Maandag 28 april: Ontbijt – Stadsbezoek of vrije excursie met optie lunchpakket – Bezoek aan de sauna – Diner – Filmavond

Dinsdag 29 april: Ontbijt – Excursie – Lunch – Kookworkshop – Diner

Woensdag 30 april: Ontbijt – Stadsbezoek of vrije excursie met optie lunchpakket – Bezoek aan de sauna – Diner – Filmavond

Donderdag 1 mei: Ontbijt – Excursie – Lunch – Kookworkshop – Diner

Vrijdag 2 mei: Ontbijt -Excursie – Lunch – Kookworkshop – Diner

Zaterdag 3 mei: Ontbijt – Optie lunchpakket – Vertrek naar België en afscheid van de eigenaren en kookdocente.

Volgende culinaire excursies staan op het programma:

Wijn excursies
Trentino heeft een indrukwekkende scala aan druivensoorten, waarvan Lagrein een van de bekendste is, een blauwe druif waarvan zeer smakelijke rode en rosewijnen worden gemaakt. De bijzondere gevarieerde samenstelling van het gebied en de verschillende klimaatzones, van Submediterraan naar Alpine, zorgen ervoor dat de diverse druivensoorten zich in een ideale leefomgeving bevinden waar ze zich kunnen rijpen tot hun volle smaak. Zodra men het dal inrijdt van Bolzano en Trento ziet men aan alle kanten wijngaarden. We zullen 2 wijnmakers bezoeken, ‘ Mezzacorona’ een coöperatieve wijnmakerij waar 1300 druiventelers bij aangesloten zijn, gevestigd in het plaatsje Mezzocorona. Sinds de jaren 80 zijn zij zeer betrokken bij het verminderen van de impact van haar activiteiten op het lokale milieu. Al sinds lange tijd hebben zij een protocol voor een regulering van de teelt, vermindering van chemische behandelingen, waterbeheer en energie verbruik. Mezzacorona cultiveert elk ras in de gebieden waar ze het best groeien : Teroldego in de Piana Rotaliana , Pinot Grigio en Chardonnay langs de Adige en Merlot en Cabernet Sauvignon in de buurt van het Gardameer . De tweede wijnmaker die wij zullen bezoeken is een familiebedrijf gevestigd op een heuvel met een prachtige uitzicht. Deze familie traditie zet zich voort sinds de jaren ’50, tegenwoordig runt de 3e generatie het bedrijf. Ook hier wordt veel aandacht besteed aan een duurzame teelt van de druiven, onder andere door energie op te wekken dmv zonnepanelen en door een biomassa-ketel te gebruiken, die wordt gevoed met residuen van landbouw evenals resten van hout.

Kaasmakerij
De kaasmakerij bevindt zich in Altopiano Paganella, de demonstratie wordt in hun winkel gegeven, door de eigenaar van het familiebedrijf waar typisch regionale lekkernijen worden verkocht.

Slagerij
De slager, Franco, heeft een slagerij in Molveno. Hij heeft zijn heerlijke producten in overvloed uitgestald. Zijn beroep heeft hij in Nederland geleerd en spreekt daardoor een aardig woordje Nederlands, zijn passie voor zijn vak en zijn kennis van de taal maakt een bezoek aan de slager een interessant uitje.

Stadsbezoek of vrije excursie:

Voor het stadsbezoek is er keuze uit bezoek aan Bolzano, Trento of Verona, met mogelijke begeleiding door een vlaamse gids.
Voor de vrije excursies kunnen wij tal van wandelingen in het mooie berglandschap van de Dolomieten aanbevelen.

Prijs:

645 euro p.p. (5% korting voor ALPY-leden) op basis van een tweepersoonskamer
een meerprijs van €70 per persoon per week voor een eenpersoonskamer

incl.

7 x overnachting op basis van een 2-persoons kamer met balkon
7 x uitgebreid ontbijt
4 x lunch
7 x 3-gangendiner
4 x kookworkshop
3 x culinaire excursies
2 x saunabezoek
2 x filmavond
vervoer naar de culinaire excursies
drankjes tijdens de workshops en diner
kookschort en recepturen (voor thuis)
indien gewenst begeleiding/nederlandstalige gids bij een bezoek aan de steden

excl.

vervoer heen en terug België-Italië (optioneel bij te boeken via ALPY vzw)
vervoer op de vrije dagen/excursies (maandag en woensdag)
lunch op de vrije dagen (optioneel bij te boeken via ALPY vzw)

Info en Inschrijving?

alpyvzw@telenet.be

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s