Meer dan 40 Franse, Spaanse en Andorrese wijnhuizen kwamen op 30 november bijeen in Sant Julià de Lòria om ervaringen te wisselen en wijnen te proeven van kleine wijnhuizen. Naast voordrachten en rondetafelgesprekken, die gedurende de hele dag plaats vonden, was er ook een fototentoonstelling en degustatie van lokale producten in een workshop die voor iedereen toegankelijk was.
Twee kenners van luxeproducten
De workshop begon om tien uur ‘s morgens met twee lezingen over luxeproducten. Enerzijds was er de lezing van Alain Graillot, een van de bekendste producenten van de Franse Roine, en anderzijds die van David Seijas, meester wijnbouwer en sommelier van de Stichting El Bulli y Nariz de Oro 2006. Laatstgenoemde is van mening dat als er een tendens bestaat tot stijging van het aantal kleine producties, die het gevolg zou kunnen zijn van de crisis die de wijnwereld heeft verzadigd doordat er niet meer zoveel afgenomen wordt als vroeger. Zoals Seijas het verwoordt: “De kleine producties maken een maximale controle over alles mogelijk, er staat een persoon achter de wijn, iemand die gebruik maakt van de aarde en haar goed verzorgt. De microproducent van wijn is zeer verbonden met het landschap en de ecologische of biodynamische methodes, omdat hij meer dan een grote onderneming, een levensstijl zoekt die sterk verweven is met de aarde en de wijncultuur”.
De ambachtslieden van de wijn
Ecologische wijnbouw, ambachtelijke processen, herwonnen tradities of biodynamische landbouw zijn gemeenschappelijke noemers van deze wijnhuizen. Joan Albert Farré van la Borda Sabaté in Andorra bevestigt dat “de vier wijnhuizen van Andorra die zo produceren zich op een standaard afstemmen, die gekenmerkt wordt door een klein aantal flessen en een ambachtelijke, zeer zorgvuldige productie”. David Seijas verklaart: “ik ben een liefhebber van goede wijnen, om het even welke, maar nog beter zijn ze als ze ook die spirituele toegevoegde waarde hebben van respect voor de aarde. Als je deze flessen bekijkt, zie je de geschiedenis van het landschap en de persoon.” De sommelier van de stichting El Bulli maakt ook een vergelijking met de gastronomie door te bevestigen dat koken voor zes personen niet hetzelfde is als een banket klaarmaken voor 600 personen. “Hoe dan ook, bij een kleine productie kun je altijd meer genieten van wat je doet omdat je alles in eigen hand houdt”.
Andorra als verzamelcentrum
Andorra was het centrum waar de verschillende Franse en Spaanse producenten bijeen komen. Van de Spaanse producenten springen kleine wijnhuizen er bovenuit als Pedro Balda (Rioja), Coto de Gomariz (Ourense) en verschillende Catalaanse huizen zoals Castell d’Encus (Catalaanse Pyreneeën) of Celler Aixalà Alcait (Priorat). Een tiental Franse wijnhuizen namen deel, zoals de Domaine Viret (Côtes du Rhone) of de Domaine Pajot (Côtes de Gascogne). Andorra maakte zelf ook wijn van hoge kwaliteit bekend met de Casa Beal, de Borda Sabaté, de Casa Auvinyà en de Mas Berenguer. Twee derde van de aanwezige wijnhuizen kwamen uit Spanje, en daarvan waren de meeste Catalaans.
Bron: http://pirineo.com
Vertaling: Chantal Petit, ALPY vzw