Spaanse berggemeenten vragen erkenning

De Spaanse Vereniging van Berggemeenten wenst dat haar leden erkend worden in de toekomstige Wet betreffende de Rationalisering en Duurzame Ontwikkeling van de Lokale Administraties. Daartoe promoot de groep, die lokale gemeenten in bergzones over heel Spanje groepeert, een amendement bij de politieke groeperingen in de Senaat. De bedoeling is in de toekomstige wet een specifiek regime te voorzien voor de kleine en plattelandsgemeenten en voor die gemeenten die bepaalde kenmerken in zich dragen waardoor het wenselijk is hen eveneens te betrekken in deze groep, zoals hun historisch-artistieke karakter of het feit dat ze grotendeels in de bergen gelegen zijn of omwille van hun toeristische of industriële activiteiten, mijnbouw of andere gelijkaardige…

De vereniging die recent werd opgericht en bestaat uit 150 gemeenten in Aragon, Catalonië, Asturië, Galicië, Cantabrië, Andalusië en Valencia, verklaart dat het doel van haar voorstel precies beoogt het artikel 130.2 van de grondwet te realiseren. In dit artikel wordt bepaald dat “een specifieke behandeling zal worden voorzien voor de bergzones”.

Het collectief geeft aan dat de wet 25/1982 betreffende de Berglandbouw tot op vandaag echter amper werd uitgewerkt en toegepast. Daardoor is dit principe van de specifieke behandeling nooit in de praktijk omgezet. Het moment is aangebroken, zegt de vereniging, om mensen wakker te schudden zodat de plattelandszones in de bergen eindelijk de nodige stimulansen krijgen. Alleen zo kan men de massale, jarenlange ontvolking van de bergzones tegengaan en het financieringstekort aankaarten dat een normale ontplooiing en ontwikkeling van de publieke diensten in deze zones verhindert.

De vereniging wijst erop dat de nationale steunmaatregelen en de Europese fondsen worden toebedeeld in functie van de bevolking en niet in functie van de regio, waardoor plattelands- en berggemeenten niet in aanmerking komen, terwijl dit wel het geval is voor gemeenten die als toeristische zone zijn gekenmerkt.

Bovendien veroorzaakt deze situatie nog andere gevolgen die direct betrekking hebben op de nationale marktsituatie en de economie in het algemeen, namelijk een groot verlies aan opportuniteiten voor de Spaanse economie die zich al in een ernstige crisis bevindt. Een erkenning van de berggemeenten, meent de vereniging, zal zonder twijfel ook een positieve weerslag hebben op de stedelijke zones.

De voorzitter van de vereniging, Francisco Boya, is van oordeel dat de berggemeenten vandaag extra aandacht moeten krijgen vanuit de wetgevende macht, de centrale overheid en de Autonome Gemeenschappen zodat meer op deze zones wordt gefocust. Dit zal uiteindelijk ten goede komen aan de hele Spaanse gemeenschap.

Bron: http://www.pirineodigital.com/noticia.php?idnot=1709
Vertaling: Ilse Van Den Bossche, ALPY vzw

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s