Jaarlijks trekken wij “laaglanders” naar de bergen op skivakantie. Dat de reis naar die skigebieden een groot aandeel CO2-uitstoot heeft, weet iedereen ondertussen. Groene wintersporters kiezen daarom voor alternatieve vervoersmiddelen om hun bestemming te bereiken. Maar er is meer nodig om skiën milieuvriendelijk te maken.
De Franse regering wil iedereen er bewust van maken dat ook skiliften veel CO2 uitstoten. Vanaf oktober 2013 moet op skikaarten of borden de CO2-balans van elke skilift worden aangeduid. Zowel de CO2-uitstoot van de productie en het transport ervan als de uitstoot van de lift in bedrijf moet worden bekendgemaakt.
Skigebieden proberen dan ook hun CO2-balans op te krikken door hernieuwbare energie in te zetten. Zoals het skioord Les Carroz in het Franse departement Haut-Savoie, dat recent een nieuwe installatie in gebruik heeft genomen die naast zonne-energie ook energie haalt uit wind- en waterkracht.
De Franse organisatie Mountain Riders werkt al jaren rond dit thema. Een groep experten evalueert skioorden aan de hand van een 40-tal criteria binnen 7 domeinen: transport, energie, ontwikkeling/inrichting, water, afval, sociale en territoriale. Jaarlijks maken zij een gids van duurzame skioorden. Je kan deze gids ook bij ALPY bestellen.
Maar ook in andere Alpenlanden zoekt men naar oplossingen. Zoals het Oostenrijkse oord Zauberteppich in Zillertal, waar men een fotovoltaïsche installatie heeft geïntegreerd in een 180 meter lange lifttunnel, die 6.000 kWh aan zonne-energie méér produceert dan de lift in de tunnel verbruikt. Minder efficiënt is de poging van het skigebied Salzstiegl om alle nodige energie uit de daar gebouwde windkrachtcentrale te halen. In de zomermaanden wordt alle stroom weliswaar in het openbare elektriciteitsnet geïnjecteerd, maar in de wintermaanden moeten ze net energie bijkopen om hun sneeuwkanonnen te laten werken.
Veel berggebieden zoeken daarom ook naar alternatieve wintersporten: rodelen, ijsklimmen, sneeuwschoenwandelen,… Maar ook hier worden vragen gesteld. Toegankelijkheid, klimaatverandering, en de bescherming van de Alpenwereld zijn onderwerpen die ook nauw verbonden zijn met de toekomst van het alpinisme. Samen met de King Albert I Memorial Foundation stelt de Zwitserse Alpenvereniging CAS de vraag of alpinisme nog mogelijk is en onder welke voorwaarden. In het kader van een internationale topontmoeting in Pontresina, op 4 oktober 2013, zoeken gerenommeerde alpinisten, wetenschappers en sportmensen samen naar oplossingen voor de toekomst.
Veel mensen uit België willen het ook wel anders aanpakken, maar kennen de alternatieven niet. Daarom geeft ALPY vzw tips en adviezen voor een duurzame vakantie in de bergen! Wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact op met alpyvzw@telenet.be of schrijf je in voor de Infodag Alpen in Kasteel Borluut op 1 december 2013.