MountEE – duurzaam bouwen in berggebieden

Volgens de nieuwe EU-richtlijnen, zullen vanaf 2018 alle nieuwe en gerenoveerde gebouwen moeten voldoen aan de normen voor gebouwen met zeer laag energieverbruik. Voor veel gemeenten is dat een zeer moeilijke uitdaging. De meerderheid beschikt niet over de nodige kennis, ervaring en financiële middelen. De berggemeenten moeten bovendien het hoofd bieden aan andere problemen, zoals de extreme weersomstandigheden, de toegangsproblemen en de emigratie van gekwalificeerde werkkrachten.

Met de steun van deskundigen uit de Oostenrijkse provincie Vorarlberg, een modeldeelstaat als het gaat om maatregelen duurzaam bouwen en renoveren, zullen de regio’s Norbotten en Dalerna in Zweden, Friuli in Italië en de Franse regio’s Rhône-Alpes en Languedoc-Roussillon een beleid ontwikkelen gericht op maatregelen bouwen en renoveren van publieke gebouwen. In elke regio worden verschillende overheidsgebouwen gerenoveerd of komen er nieuwe gebouwen met een modelfunctie voor wat betreft het procesmanagement, de energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie voor een periode van drie jaar in het kader van het Programma “Intelligent Energy Europe”(IEE, Intelligente Energie voor Europa). De coördinator is CIPRA en het doel van het project is  de gemeenschappen in drie berggebieden (Scandinavië, Alpen en Pyreneeën) te ondersteunen om de bouw en renovatie van publieke gebouwen duurzamer te maken, vooral op vlak van energie.

De Franse projectpartners in de regio Rhônes-Alpes (Rhônalpénergie-Environnement, ASDER, Alliance dans les Alpes, AGEDEN, Métropole Savoie, Communauté de communes du Grésivaudan, Communauté de communes de l’Oisans) en de regio Languedoc-Roussillon (Parc naturel régional des Pyrénées catalanes, Pays Terres romanes) hebben deze maand alvast twee experten van het Instituut van Energie van Vorarlberg uitgenodigd om hun kennis en ervaringen op gebied van duurzame constructies te delen. Na een presentatie van de actuele toestand en de strategie naar 2020 konden alle participanten mogelijke pistes uitwerken voor verbetering in de betreffende projectregio’s.

Meer informatie over MountEE kan je opvragen bij ALPY vzw of online op: http://www.mountee.eu.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s