Wolven, lynxen en beren vinden een thuis in Zwitserland.

De verenigingen ChasseSuisse, Pro Natura, WWF Suisse, en de Zwitserse Federatie van Schapenfokkers zijn het vorige maand eens geworden over gemeenschappelijke principes en objectieven i.v.m. het beheer van de beren, lynxen en wolven. Sinds twee jaar zoeken de vier organisaties naar een manier om hun krachten te bundelen en samen de belangenconflicten tussen mens en dier aan te pakken. Het resultaat is een document met vier grondbeginselen, vier doelstellingen en zes actieterreinen. Het document is in het Nederlands beschikbaar voor leden van ALPY.

Eén van hun objectieven is de terugkeer en natuurlijke expansie van de wolf, de beer en de lynx in Zwitserland. De organisaties zijn ook overeengekomen dat “indien het gaat over reeds bestaande populaties die schade aanrichten er met regulerend effect mag worden gejaagd, op voorwaarde dat het overleven van de populatie wordt verzekerd”. Op deze manier moet het mogelijk zijn vee, wild en grote roofdieren op hetzelfde terrein te laten samenleven.

De jagers in de Kalkalpen in Oostenrijk ijveren voor de lynx. In samenspraak met het Nationaal Park Kalkalpen vragen de jagers om de terugkeer van de lynx. Volgens een enquête die in april werd gepubliceerd, staat 90% van de lokale bevolking hier positief tegenover.

Frankrijk van zijn kant, heeft in mei de jacht op elf wolven goedgekeurd. Indien ze beschermde kuddes bedreigen, zullen de wolven in 2013 officieel worden afgeschoten. Het besluit geldt in twaalf departementen, waaronder de Hautes-Alpes en Isère. Vorig jaar werden er zes dieren afgemaakt.

Bron: www.pronatura.ch/wolf

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s