Alpenconventie: Italië ondertekent de protocollen – nog steeds een nee van Zwitserland

Onverwachts heeft Italië acht van de negen protocollen van de Alpenconventie gerectificeerd. Nu ontbreekt alleen Zwitserland nog. Vorige week heeft de Bondsraad bevestigd dat de Zwitserse Bondsstaat de protocollen niet nodig heeft. Aangezien het Zwitserse beleid duurzamer is dan in welke andere Alpenstaat ook.

De gemeenschap van de Alpenstaten telde tot nu toe twee zwarte schapen: Italië en Zwitserland, die al 20 jaar lang weigerden de protocollen van de Alpenconventie te onderschrijven. Sinds 5 mei zijn acht van de negen protocollen in Italië van kracht geworden. Het protocol over transport is momenteel in de ijskast gezet vanwege de druk van de lobby van wegvervoerders, die de afspraak om geen nieuwe transnationale autowegen te bouwen interpreteren als onmogelijkheid om door te gaan met de verbetering van de bestaande wegen, met daarmee gepaard gaande risico’s voor de veiligheid en de economie. Volgens hen, zou het vervoerprotocol bovendien leiden tot een enorm ongunstige concurrentiepositie, aangezien Italië het enige land is dat de Alpen moet oversteken om de eigen goederen naar Europa te brengen. Het vervoerprotocol zou in plaats daarvan de aanzet hebben gegeven voor een serieus overdrachtsbeleid van weg naar spoor. Op dit moment gaat Italië door met de uitvoering van geldverslindende spoorwegprojecten, zoals de spoorlijn Turijn-Lyon of de Brenner-basistunnel, zonder een duidelijke politieke strategie om het goederenvervoer werkelijk te verschuiven van weg naar spoor. Zwitserland daarentegen beschikt wel over een overdracht strategie. Haar vervoersbeleid vertegenwoordigt zelfs een referentiepunt op Europees niveau voor wat betreft het transalpiene goederenvervoer. Men vraagt zich af wat de Bondsstaat er dan van weerhoudt om alle protocollen in de eigen wetgeving te integreren.

Bron en meer informatie: www.umwelt.bz.it/presse/alpenkonvention, www.alpconv.org/it/newsevents/press, www.parlament.ch/i/suche/pagine/geschaefte, http://trasportocommerciale.it/2012/03/26, www.anita.it/news_dettaglio.asp?id=771, www.ilfattoquotidiano.it/2011/11/05

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s