Nieuwe pompcentrales: dat is het antwoord van de Alpenstaten op de uitdagingen die worden opgeworpen door de energietransitie. Ten koste van natuurbescherming en energie-efficiëntie.
Op de lijst van mogelijke installaties staat ook de Rijnkloof, bekend als de Grand Canyon van Zwitserland en landschap van nationaal belang. Net als 13 andere plaatsen. In de maand april heeft de Zwitserse regering de lijst bekend gemaakt van plekken waar nieuwe grote waterkrachtcentrales gebouwd zouden kunnen worden. De belangstelling van de Bondsraad gaat vooral uit naar de pompcentrales met opslagbekken. Deze zijn namelijk in staat om onmiddellijk energie te leveren die al eerder is “opgeslagen”, juist wanneer er geen zon en wind is, bij een grote vraag naar energie. Maar Zwitserland is niet de enige Alpenstaat die plannen heeft voor de bouw van nieuwe pompcentrales.
Ook Oostenrijk en Duitsland richten zich op dit soort centrales, zoals blijkt uit een recente gezamenlijke verklaring van de drie Alpenstaten. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland willen de “groene accu” worden in het hart van Europa. In Zwitserland zullen daarom de vergunningsprocedures voor de bouw van elektriciteitscentrales en kabels vereenvoudigd en versneld worden. Dit gebeurt ook in Beieren. In de “Beierse strategie voor waterkracht”, die is goedgekeurd in februari, stelt men: bij de afweging van belangen tussen waterkracht en bescherming van het milieu zal meer nadruk gelegd worden op energiebevoorrading en klimaatbescherming. Beieren is van plan om vóór 2021 in ongeveer 17% van de eigen energiebehoefte te voorzien via waterkracht. Dat betekent dat de hydro-elektrische productie met 14% zal moeten toenemen.
De energietransitie kan geen effect hebben, als de ene energiedrager eenvoudigweg wordt vervangen door de andere, waarschuwt de Vereniging voor bescherming van de bergen (Verein zum Schutz der Bergwelt) in haar stellingname over de “Beierse strategie voor waterkracht”. “Een energie-omslag vraagt in de eerste plaats om een cultuuromslag voor wat betreft onze omgang met energie”. Dat betekent dat het nodig is om wezenlijk ons gedrag te veranderen als het gaat om energieverbruik, en om het verbruik van energie-intensieve goederen en diensten. Ten aanzien van Beieren, schat de milieuorganisatie Bund Naturschutz dat er vóór 2030 een energiebesparing van 38% gerealiseerd zou kunnen worden ten opzichte van 2010.
Bron en meer informatie: www.stmug.bayern.de/umwelt/wasserwirtschaft, www.vzsb.de/pdf/VzSB_20120421_SN_Bayr, www.news.admin.ch/NSBSubscriber/message, www.20min.ch/schweiz/news/story, www.20min.ch/schweiz/dossier/atomenergie, www.news.admin.ch/message/index