Dialoog met een bergbewoner

ALPY vzw werkte samen met Alfonso Ferrer Yus voor het uitwerken van tentoonstellingen. Meer informatie over zijn werk vind je in onze publicatie over verlaten dorpen. De vereniging van natuurfotografen in Aragon, de Asociación Aragonesa de Fotógrafos de la Naturaleza (ASAFONA) nam een interview af van Alfonso. Tussen de regels door vertelt hij enkele details over zijn passie voor fotografie en natuur. http://www.asafona.es

Hoe ben je met fotograferen begonnen?

“Al lang geleden wilde ik graag mijn neef imiteren met het fotograferen van de plaatsen die hij bezocht. Als dat je bevalt, ga je je geleidelijk aan perfectioneren. Toen ik 14 jaar was kreeg ik mijn eerste camera. Hij kostte 3500 peseta’s. Ik heb hem nog altijd.”

Aan welke thema’s geef je de voorkeur als je gaat fotograferen? 

“Aan alles wat met het plattelandsleven te maken heeft en bij natuurfotografie als zodanig vooral fauna en landschappen.”

Wat is je motivatie om naar het platteland te gaan en foto’s te maken?

“Ongetwijfeld het plezier dat ik eraan beleef, het genieten van de natuur en het observeren en bestuderen van het gedrag van de verschillende diersoorten tijdens het verloop van de jaargetijden. Ik denk dat de beste momenten van natuurfotografie de voorbereiding en analyse zijn van de manier waarop de verschillende onderwerpen gefotografeerd moeten worden. Het volgen van hun bewegingen, de locaties, de beste tijdstippen…”

Wat heeft de natuurfotografie je gegeven?

“Een volledige ontsnappingsmogelijkheid uit het dagelijkse werk, naast de voldoening van het ontmoeten en leren kennen van mensen die je op prijs stellen en je feliciteren met je werk.”

Welk deel van Aragon ken je het best?

“Er zijn er twee: de regio Hoya de Huesca waar ik werk als dierenarts en de vallei Gistaín in de Pyreneeën waar mijn familie vandaan komt.”

 Welk dier uit onze natuur verrast je het meest?

“Over het algemeen hebben ze allemaal iets bijzonders, maar het is zonder twijfel de auerhaan, omdat hij zeldzaam en mooi is. Het is haast een mythisch dier.”

 Denk je dat het mogelijk is om actie te voeren met behulp van fotografie?

“Zeker. Al geruime tijd kennen we het vermogen van beelden om de publieke opinie te beïnvloeden. Het is een wapen dat wij natuurfotografen moeten gebruiken om de wereld om ons heen aan de kaak te stellen, te beschermen of te prijzen.”

Wat vind je van het ecologisch welzijn van het Aragonese grondgebied dat je het beste kent?

“In onze dorpen vinden steeds grotere veranderingen plaats in het werk op het land en in de veeteelt. Dit heeft gevolgen voor vele diersoorten die hiervan direct afhankelijk zijn. In sommige gevallen zijn die gevolgen positief, maar in de meeste gevallen niet zozeer. Over het algemeen geloof ik echter dat onze natuur beter beschermd is. Men is meer milieubewust en dat is merkbaar. Toch is er nog een zeer lange weg te gaan.”

Wat zou er verbeterd kunnen worden?

“Het niveau van het onderwijs over het platteland en over de studie en het behoud van de natuur zou verhoogd moeten worden op school. Je merkt dat veel mensen weinig weten over hun omgeving en hierdoor ontstaat vaak een vertekend of verkeerd beeld van de wereld voorbij het asfalt. Onze inwoners zouden moeten weten dat niet alle kleine vogels mussen zijn en niet alle grote vogels adelaars. Wat bekend is, daar wordt voor gezorgd, wat niet bekend is niet.”

Welke acties van de overheden zijn volgens jou belangrijk en waar zou men rekening mee moeten houden?

“Men zou het voeren van zwaardere sensibilisatiecampagnes in de media moeten stimuleren en meer plaatsen van natuurbelang creëren, zodat de nodige informatie over milieuproblemen voor iedereen meer toegankelijk is.”

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s