Dialoog met schaapherders

Elke maand gaat ALPY vzw een gesprek aan met een traditionele familie uit de Alpen of Pyreneeën. Vandaag zijn María en Fernando van Casa Colica in San Juan de Plan aan het woord. Leden van ALPY vzw die meer willen weten over San Juan de Plan kunnen via mail een informatiepakket opvragen. Leden die graag meer over het onderwerp te weten komen kunnen via ALPY vzw vragen stellen aan de familie.

Hebben jullie bewust San Juan de Plan als woonplaats uitgekozen?

María: “San Juan de Plan is een dorp die van oudsher leeft van veeteelt. Het toerisme kwam er pas 30 jaar later dan in de omliggende dorpen zoals Bielsa. Ook de inwoners van ons huis Casa Colica, de grootouders van mijn man Fernando, waren altijd veehouders. Omdat dit niet verloren zou gaan heeft de grootvader een tractor en terrein aangekocht om de zaak uit te breiden en de passie voor schapen op Fernando overgebracht. Vandaag zou hij trots zijn dat de kudde gegroeid is van 50 naar 700 schapen. Maar nog trotser zou hij zijn bij het zien dat het huis waarin hij werd geboren volledig werd gerestaureerd en dat enkele van de oude meubels in de woning voor toeristen werd ondergebracht.”

Hoe kijken jullie nu tegenover het beroep van schaapherder aan?

María: “Fernando houdt van zijn beroep sinds zijn kindertijd. Het is vaak een moeilijk beroep, niet omwille van de hoeveelheid uren, maar omwille van de moeilijkheden betreffende de administratie. Er is ook sprake binnen de regering om al het vlees uit andere landen in te voeren, waardoor Fernando zijn zaak zou kunnen kwijt geraken. Persoonlijk vind ik het beroep van schaapherder het meest ecologische beroep aangezien de bergen onderhouden worden en we zo dus ook brandhaarden en lawines vermijden. Maar nu begint alles meer onnatuurlijk te lijken. Gestorven schapen mogen bijvoorbeeld niet meer worden achtergelaten als voedsel, alles moet volgens de wet naar de container.”

Hoe kan ALPY vzw families zoals die van jullie ondersteunen?

María: “Enerzijds door de mensen te informeren over het beroep van schaapherder en ze bewust te maken van hun consumptiegedrag. Wat op jullie bord komt heeft een invloed op het leven van families als de onze. Anderzijds door toeristen naar onze rurale logies te sturen. San Juan de Plan is uitstekend gelegen voor zij die houden van bergwandelingen en rust, maar jammer genoeg blijft het een weinig gekend dorp en is het voor ons moeilijk om te overleven. De extra inkomsten van toeristen hebben we nodig.”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s